Jorden 01.05.2015 Hvordan opstod Bornholm? Men det grundfjeld, som hedder Baltica, og som både Bornholm og resten af Danmark samt Norge, Sverige, Finland og dele af Rusland i dag hviler på, har en gang befundet sig langt mod syd på den anden halvkugle og har…
Natur og kultur 20.03.2015 Hvad lugter jern af? Det er duftstoffer fra en selv, typisk fra hænder, som man kan opfange, godt hjulpet på vej af det jern, der er smittet af, da man rørte ved jernet. Det er samme processer, der er årsag til lugten af mønter, hvor det i…
Jorden 07.01.2015 Trækker Månen og Solen i alt vand? Tidevand er bare meget mere iøjnefaldende end tidejord, da vand er en væske og let kan flyttes rundt af gravitationen. Jo større vandmasser, jo større er tidevandet typisk, og i områder med forrevne klippekyster kan…
Verdensrummet 15.12.2014 Et galaktisk år Hvis vi kigger ud i fremtiden, har Solen endnu 25 galaktiske år tilbage, før den i sin dødskamp svulmer op til en rød kæmpestjerne, som efter endnu et par galaktiske år omdannes til en meget svagt lysende ”hvid dværg”.
Verdensrummet 08.12.2014 Kurs mod jorden Meteorider kan være afslag fra asteroider. De fleste asteroider befinder sig i et bælte mellem Mars’ og Jupiters baner omkring Solen. Der er mange af dem, flere hundredetusinde, og ind imellem støder de ind i hinanden.
Natur og kultur 30.09.2014 Svampesæson Frugtlegemer (paddehatte) hos de arter, vi typisk plukker og spiser, er strukturer, som svampen danner for at kunne sprede sine sporer. Sporerne sidder fx på lameller eller i rør under hatten, og ved at løfte hatten op…
Jorden 19.09.2014 Verdens største vandfald Et almindeligt bassin i en svømmehal er typisk 25 meter langt og 10 meter bredt, og det har vel en gennemsnitsdybde på – lad os sige – 2 meter. Sådan et bassin kunne Niagara-faldene fylde på 0,2 sekunder.
Livet på jorden 06.08.2014 Fossiler Det kan endda godt tænkes, at de store huller, som kunne ligne øjenhuler, i virkeligheden er lavet af store havdyr, som har gravet sig igennem den gamle havbund, før den blev hård som sten.
Jorden 25.07.2014 Når havet er turkist Men vand har også en farve i sig selv. Et glas vand ser godt nok ud til at være farveløst, men i virkeligheden er det svagt blåligt. Hvis man hældte vand i et langt rør med glas i begge ender
Verdensrummet 27.06.2014 Solen - en langlivet brintbombe Der er ikke ilt omkring Solen, og det ville være umuligt at tænde bål i det tomme rum. Solen får i stedet sin varme og lys fra det, man kalder fusion. Det kender man også fra brintbomber