15. december 2014

Et galaktisk år

Verdensrummet

Hvor lang tid er Solen om at nå rundt om Mælkevejens centrum? Spørger Morten R. Vejlgaard fra Østerbro, København.

Solen og alle dens planeter, heriblandt vores egen, bevæger sig ganske rigtigt rundt om centrum af vores galakse, Mælkevejen. Den er meget lang tid om at nå en omgang rundt, nemlig hele 225 millioner år. Og det er ellers ikke fordi, den ikke har fart på. Faktisk bevæger vores solsystem sig rundt med 800.000 km/t, altså tusind gange hurtigere end vi rejser med et almindeligt passagerfly.

Illustration af Mælkevejen, NASA.

Når man kigger på disse tal, får man en idé om, hvor ufattelig stor Mælkevejen er. Solen er bare en af måske 200 milliarder stjerner, som alle sammen kredser om galaksens centrum. Hvis vi kunne se Mælkevejen udefra, ville den have form som en rund skive, der er 100 gange så bred, som den er tyk. Men nu ligger vi jo selv inde i skiven, så herfra ser det anderledes ud.

Vi kan se stjerner i alle retninger, men vi kan også se et lysende bånd tværs hen over nattehimlen, hvis vi er ude på landet, hvor der ikke er forstyrrende lys fra for eksempel gadelygter. Når vi ser i retning af båndet, kigger parallelt med skivens plan ud mod af Mælkevejens udkant. Hvis vi derimod rejser til den sydlige halvkugle og kigger på Mælkejens bånd, ser vi ind i retning mod galaksens centrum. I denne retning er der flere stjerner, og derfor er Mælkevejens bånd hen over himlen flottere og lysere set fra den sydlige halvkugle.

Den tid, det tager Solen at nå rundt om Mælkevejens centrum, kaldes også et galaktisk år. Siden Solen og dens planeter blev dannet, er det bare blevet til 20 omgange, så Solsystemet er altså 20 galaktiske år gammelt. Livet på Jorden opstod for 15 galaktiske år siden, og for ”kun” 1 galaktisk år siden begyndte dinosaurernes storhedstid. Vores egen art, det moderne menneske, har eksisteret i 0,001 galaktisk år.

Hvis vi kigger ud i fremtiden, har Solen endnu 25 galaktiske år tilbage, før den i sin dødskamp svulmer op til en rød kæmpestjerne, som efter endnu et par galaktiske år omdannes til en meget svagt lysende ”hvid dværg”. På det tidspunkt er Jorden for længst blevet ubeboelig. ”Allerede” om 15 galaktiske år vil havene være kogt væk, og Jorden vil ligne Venus med en overfladetemperatur på over 300 grader.