Deltag i Feltarbejdet i DNA & liv

Formål

Formålet med undersøgelserne er at overvåge almindelige, sjældne og ikkehjemmehørende, invasive arter i havvand, ferskvand og brakvand. Det gøres ved at indsamle DNA-spor - såkaldt miljøDNA - fra vandlevende organismer og efterfølgende analysere DNA-prøverne ved hjælp af realtime-PCR. Vi inviterer dig og din gymnasieklasse til at hjælpe med indsamlingen af miljøDNA i forbindelse med forårets feltarbejde. 

Forskerne på Statens Naturhistoriske Museum og Miljøstyrelsen bruger resultaterne og de indsamlede data til at belyse udbredelsen af udvalgte arter i vandmiljøer. 

Hvad kræver feltarbejdet af dig? 

  • Statens Naturhistoriske Museum sender ét felt-kit ud til den tilmeldte indsamler. Hvert kit er færdigpakket og leveres til gymnasiet - GRATIS! 
  • Hvis skolen har nem adgang til det bestemte vandmiljø kan du gennemføre feltarbejdet på ét modul. 
  • Du skal efterfølgende samle miljøDNA-prøven og data fra undersøgelsen og straks sende det til museet.  

Det er oplagt at kombinere feltarbejdet med økologiske undersøgelser som klassen kan arbejde videre med hjemme på skolen. 

Find materialer og inspiration til arbejdet med miljøDNA

Feltarbejde - Efterår 2022 - lukket for tilmelding

Feltarbejdet skal udføres i månederne September-Oktober 2022, og du skal tilmelde dig inden den 20. august 2022.

Vi har kun et begrænset antal kits til rådighed.  Vær opmærksom på, at vi kun sender ét kit ud til hver tilmeldt klasse. VI afsender først kits efter d. 20.august.

Når du tilmelder dig feltarbejdet, vælger du samtidig én af de angivne, tilbageværende lokaliteter. Du bestemmer selv det nøjagtige indsamlingssted på lokaliteten. Vælger du for eksempel lokaliteten 'Hav - Nordfyn (Kattegat-siden)' kan du indsamle prøven hvor som helst på den nordlige kyst af Fyn, som vender mod Kattegat. Du bestemmer ligeledes, om I indsamler prøven i vandkanten, på dybt vand, ved en mole, bro eller et andet sted. Vælg det sted, I synes, er allermest interessant. 

Hvert kit er færdigpakket og sendes til skolen umiddelbart efter tilmelding. Læs allerede nu vejledningen til feltarbejdet

De klasser, som tilmelder sig og udfører feltarbejdet, får muligheden for at modtage nyhed om åbning af DNA & liv-undervisning i 2022 før den generelle offentliggørelse.