Bestemmelse 02.10.2015 Hvad er det for et stribet insekt, jeg har fundet i haven? Stribetægen stammer fra landene nord for Middelhavet, men de senere årtier har den bevæget sig nordpå.
Mennesket 18.09.2015 Kan proteinet DRACO bruges til at bekæmpe ebola-virus? DRACO virker ved at gennemtvinge cellens død, hvis den ellers er inficeret med virus. På den måde kan man bremse en virus i opløbet, inden den fører til alvorlig sygdom.
Planter 05.08.2015 Hvor mange planter skal der til for at et menneske kan leve? Men det er jo ikke kun energi, vi får fra planterne. Vi får også ilt, som nærmest er et restprodukt ved planternes fotosyntese, og uden ilt ville vi dø. Visse bakterier og alger danner også ilt ved fotosyntese, men her…
Bestemmelse 29.07.2015 Hvilken sværmer har vi set? De fleste aftensværmere søger føde som snerresværmeren ved at stå stille i luften, undertiden støttende sig til kronbladene, foran blomster, hvor de suger nektar med den lange sugesnabel. Hos enkelte arter, fx den…
Planter 22.07.2015 Hvorfor får nogle haveroser mange flere blade end andre? Blomsterdannelsen reguleres af gener i arvemassens dna. En gang i mellem opstår der en mutation, som ændrer på genernes funktion, og hvis det sker bestemte steder i arvemassen, kan resultatet blive fyldte blomster.
Bestemmelse 05.06.2015 Hvilket insekt hviler sig på mit vindue? I foråret og sommeren danner hannerne enorme sværme, hvor de ”danser” rundt imellem hinanden. Sværmene dannes især over træer og bygninger, fx kirketårne, og på afstand kan det ligne røg fra en brand, og det er faktisk…
Livet på jorden 22.05.2015 Hvordan dannes sneglens hus? Det første lillebitte sneglehus dannes, mens sneglen ligger i sit æg. Nyklækkede snegleunger har med andre ord allerede deres eget (nuttede) sneglehus eller skal. Den første skal, som kaldes protoconchen, er lidt…
Jorden 01.05.2015 Hvordan opstod Bornholm? Men det grundfjeld, som hedder Baltica, og som både Bornholm og resten af Danmark samt Norge, Sverige, Finland og dele af Rusland i dag hviler på, har en gang befundet sig langt mod syd på den anden halvkugle og har…
Naturfund 03.04.2015 Er dette et orthoceratit-fossil? De ældste orthoceratitter er cirka 500 millioner år gamle, og de uddøde for cirka 130 millioner år siden. Nogle steder må de have været meget talrige. Skallerne af døde blæksprutter er i hvert fald meget talrige i nogle…
Dyr 13.03.2015 Går bier i hi? De feder sig op på en kost af pollen og nektar og opsøger et frostfrit gemmested. Her går de i hi og er nærmest bevidstløse gennem hele vinteren. Skulle det blive rigtig koldt, begynder de at danne et stof, glycerol, de…