Fra mørkt stof til stjernekollisioner

Foredrag med Vin & Videnskab

SARAH PEARSON Astrofysiker, forskningsgruppeleder
ALBERT SNEPPEN Astrofysiker, ph.d.-studerende  

Mørkt stof, stjernestrømme, galakser, sorte huller, stjernekollisioner og universets alder. Aftenens to foredragsholdere, begge fra Niels Bohr Institutet, beskæftiger sig med astrofysik på den helt store skala. De forsøger at besvare spørgsmål om universets mekanismer og dramatiske begivenheder, som videnskaben længe har søgt svar på, og har begge skabt skelsættende resultater.

Sarah Pearson, der er prisvindende astrofysikformidler, er netop vendt hjem til Danmark efter ti års forskningsophold i USA, hvor hun bl.a. var ansat under det prestigefulde NASA Hubble Fellowship. Hun har modtaget 20 mio. kr. til at starte sin egen forskningsgruppe på Niels Bohr Institutet, som skal studere stjernestrømme og mørkt stof.

Albert Sneppen har gjort sig meget bemærket de sidste par år ved tidligt i sin forskningskarriere at publicere hele to banebrydende studier i anerkendte internationale videnskabelige tidsskrifter, senest i Nature. Det første studie løste en gåde om sorte huller, det andet blev beskrevet som et "genialt" studie af et kosmisk sammenstød.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM

Sarah Pearson

Det usynlige univers

v./ SARAH PEARSON
Astrofysiker, adjunkt og gruppeleder af The Extragalactic Streams Group på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

I dag er man overbevist om, at mørkt stof udgør mere end 80% af alt stof i universet, men det har endnu ikke været muligt at fastslå, præcis hvad det mørke stof udgøres af. Sarah Pearson bruger såkaldte stjernestrømme til at undersøge det gådefulde stof. Stjernestrømme er samlinger af stjerner, som kendetegnes ved at have en meget bestemt bevægelse gennem rummet. Det viser sig, at studier af huller i disse stjernestrømme kan være nøglen til at afkode, hvad mørkt stof er.

I dette foredrag vil Sarah Pearson tage os med på en rejse gennem vores egen galakse såvel som tusindvis af andre galakser i det omkringliggende univers og give et indblik i forskningen i mørkt stof, der foregår netop nu.

 

SARAH PEARSON. Ph.d. i astrofysik fra Columbia University i New York. Har haft et ti år langt forskningsophold i USA, bl.a. med ansættelse på New York University under NASA Hubble Fellowship. Nu adjunkt på Niels Bohr Institutet, hvor hun leder forskningsgruppen The Extragalactic Streams Group med økonomisk støtte fra Villum Fonden og The European Commission. Sarah Pearson har vundet priser for sin formidling af astrofysik på YouTube-kanalen “Space with Sarah”. Se hendes hjemmeside: http://drsarahpearson.com/

 

Albert Sneppen

Når stjerner støder sammen

v./ ALBERT SNEPPEN
Astrofysiker, ph.d.-studerende på The Cosmic DAWN Center og Niels Bohr Institutet

Albert Sneppen vil fortælle om en kosmisk eksplosion, der kom fra to ekstremt tunge neutronstjerners kollision i en fjern galakse, og hvis signal skabte breaking news, da det nåede frem til Jorden i 2017. I dagene efter sammenstødet lyste stjernerne op med intensiteten af en milliard sole, skabte de tungeste grundstoffer i den periodiske tabel og fødte et lillebitte sort hul. Ny forskning har nu afsløret, hvordan det her kosmiske trafikuheld har set ud.

Albert Sneppen vil berette om, hvad det kan lære os om fysikkens love i et af universets mest ekstreme miljøer, om oprindelsen af atomer i vores krop og måske endda om alderen på hele universet.

 

ALBERT SNEPPEN. Ph.d.-studerende på The Cosmic DAWN Center og Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Han forsker i galaksers udvikling i det tidlige univers, sorte huller og kolliderende neutron-stjerner. Har fået studier publiceret i tidsskrifterne The Astrophysical Journal, Science Reports og Nature.