Skelet

Dødens detektiver 7

Foredrag med Vin & Videnskab

MILLE GABRIEL  Antropolog, forhistorisk arkæolog, Nationalmuseet
METTE HJORTSHØJ SØRENSEN  Lingvist, retsfonetiker
HELENE HALKJÆR JENSEN Postdoc i medicinsk bioteknologi

I denne syvende omgang af ”Dødens detektiver” skal det handle om, hvordan danske forskere har kunnet hjælpe i en meget omtalt australsk barnemordsag, hvordan analyse af stemmer kan bruges i kriminalsager og om opklaringen af mysteriet omkring et 200 år gammelt brynjeklædt lig fra Nordamerika.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

 

PROGRAM

HELENE HALKJÆR JENSEN

Barnemord eller hjertestop?

v./ HELENE HALKJÆR JENSEN
Molekylærbiolog, postdoc i medicinsk bioteknologi v. Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet


Den australske kvinde Kathleen Folbigg har snart været fængslet i 20 år for at have dræbt sine fire børn. Selv siger hun, at de døde, mens de sov. Da genetikere i 2018 undersøgte familien, fandt de en ekstremt sjælden, men også potentielt farlig genfejl. Helene Halkjær Jensen er del af en forskningsgruppe på Aalborg Universitet, som er blandt verdens førende inden for netop dén type genfejl. Da de undersøgte effekten af genfejlen i Folbigg-familien nærmere, stod det klart, at den var lige så alvorlig som andre sjældne genfejl, der har forårsaget hjertestop hos børn. Helene vil fortælle om, hvordan de kan konkludere, at genfejlen er farlig – og om den svære kamp for at få forskningsresultaterne anerkendt i en retssal.


 

 

METTE HJORTSHØJ SØRENSEN

Stemmer og sprogligt detektivarbejde

v./ METTE HJORTSHØJ SØRENSEN
Cand.mag. i lingvistik, ph.d. i kriminalteknisk fonetik, ejer af firmaet Kriminalfonetik

Kan din stemme afsløre, om du er skyldig? Hvis Mette Hjortshøj Sørensen får lejlighed til at analysere din tale, så ja. Hun har de sidste 15 år beskæftiget sig med og forsket i kriminalteknisk fonetik og stemmesammenligning og har qua sin ekspertise været involveret i talrige kriminalsager, hvor hun har fået til opgave af politiet eller anklagemyndigheder at analysere optagelser af stemmer fra mistænkte. I dette foredrag vil hun give et indblik i, hvordan viden om sprog og fonetik (læren om sprogets lydlige side) i praksis kan anvendes i politiets efterforskning og retssager. 

 

MILLE GABRIEL

Det brynjeklædte skelet fra Fall River

v./ MILLE GABRIEL
Mag.art. i forhistorisk arkæologi, ph.d. i antropologi, seniorforsker og museumsinspektør på Nationalmuseet

I 1831 gjorde en ung kvinde et opsigtvækkende fund i den lille by Fall River i Massachusetts – et skelet iført en brynje af metal. Det lignede slet ikke noget, man kendte fra Amerika. Flere af samtidens forskere mente derfor, at den døde måtte komme udefra – måske en viking, en føniker eller en tidlig asiatisk indvandrer? Det forblev dog teorier, for kort efter udbrød der brand i Fall River, og gravfundet gik tabt. Dele af det mystiske gravfund er imidlertid dukket op i Nationalmuseets samlinger.

I aftenens foredrag vil Mille Gabriel give et indblik i, hvordan hun og hendes kolleger har udforsket de forskellige teorier og ved hjælp af naturvidenskabelige metoder søgt at løse mysteriet.