Udgravning

Vindue til fortiden: Palmyra og vikinger

Foredrag med Vin & Videnskab

RUBINA RAJA Professor i klassisk arkæologi og centerleder
SØREN MICHAEL SINDBÆK Professor MSO i middelalderarkæologi, vikingeforsker

To af Danmarks førende arkæologer, Rubina Raja og Søren Michael Sindbæk, vil fortælle om deres spændende udgravninger af og mest interessante fund fra hhv. den betydningsfulde antikke oaseby Palmyra og Danmarks første handelsby, vikingetidens Ribe. Og vi skal høre om udviklingen af nye, banebrydende teknologier, der gør det muligt for arkæologien at beskrive fortiden i langt større detaljegrad end tidligere og nogle gange endda helt omskrive historien.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

COVID-19: Se vores tiltag for en tryg oplevelse.

PROGRAM

Rubina RajaPalmyras afdøde som vinduer til fortiden
RUBINA RAJA
Professor i klassisk arkæologi og leder af Centre for Urban Network Evolutions, Aarhus Universitet

Rubina Raja, der er blevet tildelt adskillige internationale og danske priser for sin betydningsfulde arkæologiske forskning, vil fortælle om sine undersøgelser af Palmyra og de gravportrætter, som blev fremstillet af den lokale kalksten i en periode på 300 år. Rubina og hendes forskningsgruppe har samlet 4000 af disse portrætter, og det har givet interessante og til tider overraskende indblik i oasebyens samfund, epidemier i antikken, opsving og nedture i økonomien samt tilstedeværelsen af indflydelser udefra. Vi skal på en rejse tilbage til antikken, der lukker op for nogle af de store spørgsmål om, hvordan arkæologien kan være med til at skrive historien om.

 

 

Søren SindbækPå sporet af vikingetidens handelsnetværk i Ribe
SØREN MICHAEL SINDBÆK 
Ph.d., arkæolog med speciale i vikingetid og middelalder, professor MSO ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Brug af naturvidenskabelige metoder i arkæologi har flyttet grænserne for, hvad vi ved om kontakter af fortidens handelsnetværk. De afslører ikke blot, hvor ting er kommet fra, men også hvor hvordan forandringer ét sted i verden kunne medføre massive forandringer et andet. På den måde skabte globale forbindelser for eksempel grobund for det, vi kalder vikingetiden. Søren Sindbæk beretter om hvordan nye metoder har forvandler historien om vikingetidens Ribe, den første handelsby i Danmark. I et stort forskningsprojekt følger vi tilblivelsen af vikingernes handelsnetværk, fra ægyptisk glas til indiske perler og rensdyrgevirer fra Norge.