Ekspedition Grønland

Ekspedition Grønland

Foredrag med Vin & Videnskab

IVALO OLSVIG Cand.mag. i Grønlandske og Arktiske Studier
DORTHE DAHL-JENSEN Professor, klimaforsker og glaciolog
BJARNE GRØNNOW Forskningsprofessor i arktisk arkæologi
PETER ALSEN Geolog, seniorforsker, fossiljæger

I anledning af 100-året for starten på den 5. Thule Ekspedition, Knud Rasmussens størst anlagte Grønlandsekspedition, dedikerer vi en hel aften til historier om ekspeditioner, udforskning og feltarbejde i det store arktiske rige.

Ivalo Olsvig vil fortælle beretningen om de to grønlændere, der deltog i og spillede en afgørende rolle for den 5. Thule Ekspedition. Dorthe Dahl-Jensen vil tage os med til Indlandsisen og berette om sine iskerneboringsekspeditioner under til tider noget udfordrende forhold. Bjarne Grønnow byder på oplevelser fra arkæologiske udgravninger i isbjørnens rige. Og Peter Alsen vil fortælle om fossiljagt i det storslåede og dramatiske østgrønlandske landskab.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

COVID-19: Se vores tiltag for en tryg oplevelse.

 

PROGRAM

Ivalo OlsvigArnarulunnguaq og Qâvigarssuaq Miteq – ekspeditionsdeltagere på Den 5. Thule Ekspedition 1921-24
IVALO KATRINE BIRTHE FOGET OLSVIG
Cand.mag. i Grønlandske og Arktiske Studier, museumsinspektør i Knud Rasmussens Hus

Arnarulunnguaq (1896-1933) og Qâvigarssuaq Miteq (1899-1978) var sammen med polarforsker Knud Rasmussen og fotograf Leo Hansen på Den 5. Thule Ekspedition i 1921 til 1924. En hundeslæde-ekspedition fra Grønland, igennem Canada og Alaska til Stillehavet. Arnarulunnguaq og Qâvigarssuaq Miteq var med på ekspeditionen grundet deres ekspertise i, hvorledes man overlever i de arktiske egne. Foredraget vil komme ind på emner som Nordgrønland, inuitkulturen, nærdødsoplevelser, ekspeditionen, besøg i Det Hvide Hus i USA og besøg i Danmark. Til foredraget fortæller Ivalo Olsvig om deres liv før, under og efter ekspeditionen og det eftermæle, de har efterladt i dag.


 

 

Dorthe Dahl-Jensen

Iskerne-ekspeditioner til Indlandsisen
DORTHE DAHL-JENSEN
Professor, iskerne- og klimaforsker, leder af Center for Is og Klima, Niels Bohr Institutet

Professor Dorthe Dahl-Jensen er et verdensnavn inden for iskerne- og klimaforskning. Hun er især kendt for sit banebrydende arbejde med at bore iskerner i Grønlands Indlandsis for at undersøge fortidens klima, og hun har tilbragt over 30 feltsæsoner på Indlandsisen. I aften vil hun dele oplevelser fra sine ekspeditioner til en af verdens mest øde og utilgængelige egne og berette om udfordringerne ved at have en arbejdsplads, hvor temperaturen kan falde til -50 grader, og hvor man ind imellem får uventet besøg af en isbjørn.
 

 

Bjarne Grønnow

Skyd for Helvede! – og andre møder mellem isbjørne og arkæologer
BJARNE GRØNNOW
Arktisk arkæolog, dr.phil., forskningsprofessor på Nationalmuseet, ekspeditionsleder

Arktiske arkæologer betegner sjældent deres forskningsprojekter som ’ekspeditioner’. De rejser jo oftest i områder, der er rammer omkring de oprindelige arktiske befolkningers hjem og hverdag – deres kyster og vidtstrakte landskaber. Men der har alligevel været mange usædvanlige hændelser og oplevelser under Bjarne Grønnows arkæologiske kortlægninger og udgravninger i Grønland, Canada og Alaska gennem de sidste fyrre år – hændelser, der har ’ekspeditionens’ eventyr og drama over sig. Foredraget beretter om den arkæologiske udforskning af det nordligste Grønland, om menneskenes spor gennem fire årtusinder i de for os så fjerne og øde polaregne. Men særligt vil Bjarne fortælle om møderne med isbjørne – nogle fredelige og andre voldsomme – under sine arkæologiske undersøgelser i Thule-området og i Nordøstgrønland. Isbjørne-faren er meget nærværende i disse højarktiske egne, og det kan være svært at forene arkæologens trang til at ’ligge med næsen i jorden’ for at undersøge kulturlag og fortidsminder med den nødvendige overvågenhed over for den absolutte top i den arktiske fødekæde, verdens farligste rovdyr. Tag med arkæologen på en ekspedition ind i isbjørnens domæne.


 

 

Peter Alsen

På fossiljagt i Østgrønland
PETER ALSEN
Dr.scient., geolog, seniorforsker ved GEUS

Peter Alsens arbejde som palæontolog og biostratigraf har bragt ham til nogle af Grønlands yderste og mest afsidesliggende områder. Han har været på talrige ekspeditioner til Østgrønland for at lede efter fossiler, som kan bidrage til datering af hundredemillioner år gamle og kilometertykke lagserier, der blev aflejret, længe inden Atlanterhavet åbnede sig, og Norge og Grønland drev fra hinanden på hver sin kontinentalplade. Under fossiljagten er man underlagt den Arktiske naturs, ikke mindst vejrets, storslåede kræfter. Man må indrette sig efter at komme tæt på, møde og opleve vildmarkens natur – også isbjørne.