20. juni 2017

Myrejagt i hele Danmark

HJÆLP FORSKERNE

Tag din mor og far med på myrejagt og hjælp forskerne med at kortlægge de danske myrer og deres kostvaner. I Myrejagten udforsker børn og voksne myrernes kostvaner ved at udsætte lokkemad, indsamle lokkemaden og tælle antallet af myrer ved hver type lokkemad. Resultaterne, herunder også myrerne, indsendes til Statens Naturhistoriske Museum, hvor forskerne bl.a. vil fastslå myrernes foretrukne føde i Danmark og sammenligne deres kostvaner med myrer fra hele verden. De indsendte myrer vil blive artsbestemt, hvorefter de vil indgå i Statens Naturhistoriske Museums insektsamling.

MØD MYREJAGTEN. I uge 26 og 27 kan du møde Myrejagten på udvalgte lokaliteter rundt om i Danmark. Se hvor nederst på siden.

Foto: David Nash.

Foto: David Nash.

Myrejagten er for børn i alle aldre og deres voksne. Jagtsæsonen løber fra starten af maj til og med september, hvor myrerne er mest aktive. Eksperimentet kan f.eks. sættes op i baghaven, gården, ved sommerhuset, på legepladsen, campingpladsen eller et grønt areal.

Myre-kittet til eksperimentet kan bestilles på www.myrejagten.dk, købes på en række museer og oplevelsescentre i Danmark samt hos os lokalt i vores stand, når vi er ude i landet.

- Myrejagten er et Citizen Science-projekt, hvor borgere hjælper forskere med deres forskning. Det kræver dog hverken en lang uddannelse eller en særlig interesse for at være med. En god portion nysgerrighed, tid og lyst er nok, siger Pernille Hjort, formidlingschef på Statens Naturhistoriske Museum. Hun tilføjer:

- Myrejagten er ikke bare en stor hjælp for forskerne, det er også en rigtig sjov måde, hvorpå man kan blive klogere på naturen, og det kan jo være, at man er heldig og finder en helt ny myreart.

Foto: David Nash.

Foto: David Nash.

Treårigt forskningsprojekt

På verdensplan findes der 14.097 myrearter, og rigtig mange dyre- og plantearter er afhængige af myrerne, f.eks. i form af føde, forsvar og frøspredning. Det er derfor vigtigt at holde øje med, hvilke og hvor mange myrearter, der findes, samt hvor og hvordan de lever, for hvis myrerne en dag forsvandt, så ville en masse andre arter også risikere at forsvinde. Ph.d.-studerende Julie Koch Sheard fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Statens Naturhistoriske Museum skal i de næste tre år nærstudere de danske myrer og det miljø, de lever i, og hun ser frem til at få hjælp fra befolkningen.

- Overalt påvirker mennesker naturen, og myrer er blandt de første til at reagere på f.eks. habitat- og klimaforandringer. Ved at studere dem nøje, kan vi holde øje med den danske naturs tilstand, og med hjælp fra befolkningen har jeg mulighed for at undersøge, hvordan myrerne ændrer deres adfærd og udseende for f.eks. at tilpasse sig et liv i byen, siger Julie Koch Sheard og tilføjer:

Foto: David Nash.

Foto: David Nash.

- Myrejagten er en kæmpe hjælp, fordi jeg på den måde kan få meget mere data, end hvis jeg selv skulle hele Danmark rundt efter myrer. Jeg glæder mig til at se, hvordan Citizen Science-ideen bliver taget imod af befolkningen, og jeg er spændt på at se, hvor mange børn og voksne, der har lyst til at deltage i forskningsprojektet.

Your text here

Her kan du møde Myrejagten


Gilleleje
Dato: Mandag den 26 juni
Tid: 11.00-17.00
Sted: Rema 1000, Alfavej 4, 3250 Gilleleje

Nykøbing Sj.
Dato: Tirsdag den 27. juni
Tid: 11.00-16.00
Sted: Meny, Algade 70, 4500 Nykøbing Sjælland

Ebeltoft
Dato: Onsdag den 28. juni
Tid: 11.00-17.00
Sted: Kvickly, Østeralle 16, 8400 Ebeltoft og Fakta, Kirkegårdsvej 1, 8400 Ebeltoft

Søndervig
Dato: Torsdag den 29. juni
Tid: 11.00-17.00
Sted: Meny Søndervig, Badevej 1, 6950 Ringkøbing

Fanø
Dato: Fredag den 30 juni
Tid: 11.00-17.00
Sted: Superbrugsen Nordby, Hovedgaden 87, Nordby, 6720 Fanø

Als
Dato: Søndag den 2. juni
Tid: 11.00-17.00
Sted: Kvickly Nordborg, Stationsvej 12, 6430 Nordborg

Faaborg
Dato: Mandag den 3. juli
Tid: 11.00-17.00
Sted: Super Brugsen Faaborg, Mellemgade 22, 5600 Faaborg

Langeland
Dato: Tirsdag den 4. juli
Tid: 11.00-16.30
Sted: Super Brugsen Rudkøbing, Ahlefeldtsgade 5, 5900 Rudkøbing

Lolland
Dato: Onsdag den 5. juli
Tid: 11.00-17.00
Sted: Dagli Brugsen Rødby Havn, Havnegade 28, 4970 Rødby

Falster
Dato: Torsdag den 6. juli
Tid: 11.00-17.00
Sted: Netto, Marielyst Strandvej 53, 4873 Væggerløse

Sådan kommer du i gang

For at deltage i Myrejagten har du brug for to ting:

  • Et Myrejagten kit med alt hvad du har brug for til dit eksperiment
  • En brugerprofil til Myrejagtens inddateringssystem


Læs merewww.myrejagten.dk

God myrejagt!