Professor og museumsdirektør Peter C. Kjærgaard.

Professor og museumsdirektør Peter C. Kjærgaard. Klik på billedet for stor udgave.

Velkommen

Statens Naturhistoriske Museum er et museum i forandring. Fire mindre universitetsmuseer er i dag et samlet nationalmuseum for naturhistorien og et af Danmarks tre hovedmuseer.

Om få år bliver vi endnu større, når vi bringer alle vores aktiviteter sammen i Botanisk Have i København. Her kan besøgende vælge imellem en spændende oplevelsesrejse i haven, en tur i det smukke, victorianske Palmehus, eller at komme helt tæt på nogle af vores 14 millioner genstande fra de nationale samlinger på Geologisk Museum og i det nye, store museumsbyggeri, som i de kommende år rejser sig i hjørnet af Botanisk Have.

Altings oprindelse

Vores forskning, undervisning og formidling bygger på en nysgerrig udforskning af universet, solsystemet, jorden, den levende naturs opståen og udvikling, samt det komplekse samspil mellem natur og mennesker. Altings oprindelse begyndte for ca. 13,8 milliarder år siden, hvor universet opstod med et Big Bang. Jorden blev dannet noget senere, for ca. 4,6 milliarder år siden, mens de tidligste spor af liv, som opbevares her på museet, er ca. 3,8 milliarder år gamle. Livet på Jorden har haft god tid til at udvikle sig, før vores egne forfædre, Homo sapiens, dukkede op på den afrikanske savanne for omkring 200.000 år siden.

Menneskets nye tid

Gennem milliarder af år er jorden blevet forandret af naturens kræfter. Men spillereglerne har ændret sig. I løbet af få århundreder er mennesket blevet en altdominerende forandrende kraft på Jorden. De valg vi tager i dag kan afgøre livsbetingelserne på jorden de næste mange tusinde år.

Menneskets nye tid sætter en ny dagsorden for os alle. For et museum som vores betyder det, at vi ikke alene har til opgave at indsamle, udforske og udbrede vores viden om fortidens, nutidens og fremtidens natur. Vi skal og vil også være med til at levere det bedste videnskabelige grundlag for, at vi sammen kan løse de klimamæssige og biologiske udfordringer, som vi står overfor, lokalt og globalt.

Befolkningen i centrum

I 2021 besøgte 288.000 gæster Statens Naturhistoriske Museum, Zoologisk Museum og Palmehuset. Dertil kommer 350.000 besøgende i Botanisk Have. Det er flotte besøgstal, og vi tager gerne imod endnu flere. Vi er hele Danmarks museum, og i vores mange citizen science projekter, bl.a. ringmærkning, svampeatlas og insektmobilen, har vi brug for alle de kræfter, vi kan få. Der er meget at engagere sig aktivt i, og der kommer endnu mere til. Fælles for det hele er, at alle er velkomne.

Professor Peter C. Kjærgaard
Museumsdirektør