Zoologi – sidste nyt fra forskningsfronten

Foredrag med Vin & Videnskab

ANDERS GARM Marin- og neurobiolog, lektor
LAURA STIDSHOLT Flagermusforsker, bioakustiker, postdoc
MARK D. SCHERZ Herpetolog, evolutionsbiolog, adjunkt

Tre førende biologer fortæller om deres forskning i fascinerende dyr. Marin- og neurobiolog Anders Garm om havlevende hvirvelløse dyrs overraskende avancerede sanser, bioakustiker Laura Stidsholt om flagermus’ højteknologiske biologiske sonar og herpetolog Mark D. Scherz om jagten på nye arter af frøer på Madagaskar.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

NB: Mark Scherz’s foredrag er på engelsk, de to andre på dansk.

Bemærk at dette arrangement ligger på en torsdag.
 

PROGRAM

Anders Garm

Øjne og lys i havet

v./ ANDERS GARM
Marin- og neurobiolog, lektor ved Marinbiologisk Sektion, Københavns Universitet

Marin- og neurobiolog Anders Garm er førende ekspert i sanserne hos en række havlevende hvirvelløse dyr og emner såsom øjenevolution og bioluminescens. Han har for nyligt gjort sig bemærket ved et studie, der viste, at visse vandmænd er i stand til forbavsende avanceret indlæring, en historie der gik verdenspressen rundt.

I dette foredrag skal vi have et indblik i hans forskning og bl.a. høre om vandmænd med 24 øjne, der ser op på land og lærer som Pavlovs hunde, og marine orme med øjne, der hvert er omkring ti gange større end deres hjerne, og som danner lige så skarpe billeder, som vi kender det fra fx mus og rotter.

 

ANDERS GARM. Ph.d. i marin- og neurobiologi. Lektor ved Marinbiologisk Sektion, Københavns Universitet. Tidligere videnskabelig karriere inkluderer ophold på Lund Universitet og Georgia State University. Forsker i marine invertebraters sanseøkologi og neurobiologi, bioluminescens, øjenevolution og bio-inspirerede robotter. Har over årene modtaget fondsstøtte til sin forskning for over 12 mio. kr.

 

Laura Stidsholt

På nattejagt med vilde flagermus med små mini-computere

v./ LAURA STIDSHOLT
Flagermusforsker, bioakustiker, postdoc ved Leibniz Institut for Zoo and Wildlife Research, Berlin og Aarhus Universitet

Flagermus har domineret nattemørket i omkring 65 millioner år. For at kunne navigere og jage i mørket har de igennem evolutionen udviklet en af dyreverdens mest sofistikerede sanser, deres ekkolokalisering eller biosonar. I Danmark har vi en lang og stolt tradition for at studere flagermus’ biosonar, en tradition som bioakustiker Laura Stidsholt fortsætter vha. innovative, højteknologiske metoder. Hun udstyrer flagermus med mikrocomputere, hvilket har kastet nyt lys over deres adfærd i nattemørket.

Vi skal høre om, hvad Lauras forskning har afsløret og om, hvor langt man i det hele taget er nået i forståelsen af flagermus’ biosonar.

 

LAURA STIDSHOLT. Flagermusforsker, ph.d. i bioakustik. Postdoc ved Leibniz Institut for Zoo and Wildlife Research, Berlin og Aarhus Universitet. Primære forskningsområder: Sanseøkologi, ekkolokalisering, adfærdsbiologi og biologging.

 

Mark Scherz

På jagt efter nye arter af frøer på Madagaskar – fra felten til museumssamlinger

v./ MARK D. SCHERZ
Herpetolog og evolutionsbiolog, adjunkt og kurator for herpetologi på Statens Naturhistoriske Museum 

Herpetologi er videnskaben, der beskæftiger sig med krybdyr og padder. Mark D. Scherz, som er ansvarlig for Statens Naturhistoriske Museums herpetologiske samlinger, er en af verdens førende kapaciteter i krybdyrene og padderne på Madagaskar. I over et årti har han været på talrige videnskabelige ekspeditioner til Madagaskar og været med til at opdage og beskrive adskillige nye arter. Frøer er en særlig udfordring, da mange arter ligner hinanden.

I dette foredrag vil Mark fortælle om det omfattende detektivarbejde, der har ligget bag at ”få styr på” Madagaskars over 400 arter af frøer, fra feltarbejde til DNA-undersøgelser af museumseksemplarer.  

NB: Mark Scherz’s foredrag vil være på engelsk.

 

MARK D. SCHERZ. Doctor rerum naturalium (ph.d.), herpetolog, evolutionsbiolog og systematiker. Adjunkt og kurator for herpetologi på Statens Naturhistoriske Museum. Hans forskning beskæftiger sig med makroevolution, museomics, genomik og taksonomi med særlig fokus på miniaturisation (særligt små arter). Han har i særdeleshed arbejdet med krybdyr og padder fra Madagaskar, hvor han har lavet feltarbejde i over et årti. Se hans hjemmeside: www.markscherz.com.