Seymchan-meteorit

Overvejelser om konservering af meteoritter

Skrevet af Zina Fihl

Fra vores museumssamlinger vi vil udstille nogle smukke og videnskabeligt vigtige meteoritter i de nye udstillinger på Statens Naturhistoriske Museum. Men hvad er en meteorit egentlig? Og hvorfor kan meteoritter have brug for konservering?

Som du sikkert ved, så er en meteorit en sten som falder på Jorden fra verdensrummet - det er derfor disse sten er så fede! Flertallet af meteoritterne er dele af asteroider, og asteroider er faste himmellegemer, såsom småplaneter, som er i kredsløb om Solen i den del der kaldes Asteroidebæltet. Asteroidebæltets bane ligger mellem planeterne Mars og Jupiter i en afstand fra Jorden der strækker sig mellem 478,7 til 628,3 millioner km! Det er utrolige afstande disse sten har rejst. Med vores nuværende teknologi er det estimeret at tage mere end 18 måneder at nå ud til Asteroidebæltet og derfor virker det til at være en usandsynlig mission for mennesker.

Diagram over solsystemet
En kunstners fremstilling af Solsystemet – billede fra Nasa´s hjemmeside https://images.nasa.gov/details-PIA11800

Meteoritternes forskellighed og sammensætning afspejler at de oprindeligt er dele af et asteroidelegeme og disse er opdelt som Jorden, hvor man finder kernemateriale som jern-meteoritter, kappemateriale som sten-jern-meteoritter og skorpemateriale som sten-meteoritter. Forskerne analyserer den kemiske sammensætning nøjagtigt for blandt andet at kategoriserer meteoritterne yderligere og bestemme deres oprindelse i rummet.

I planlægningen og overvejelsen af konserveringsprocessen for meteoritter, er det meget vigtigt gøre så lidt interaktion som muligt for ikke at forstyrre den kemiske sammensætning, da forskerne netop fortsat skal kunne bruge genstandene til nye analyser. Det er nødvendigt at skære et stykke eller en skive af meteoritten for at kunne analysere og udtrække information om den, stykket undergår ofte yderligere forberedelse inden avancerede forskningsteknikker bliver brugt. Men den skårede skive eller del kan i sig selv resultere i smukke prøver ligesom Seymchan meteoritten nedenfor.