Afmontering af en dinosaur

Skrevet af Bethany Palumbo

23. oktober 2022 afholdt konserveringen på SNM et ”Dino Takedown”-event, hvor besøgende kunne observere den sjældne oplevelse at se afmonteringen af et dinosaur-skelet.

”Misty” har været en del af museet siden 2014. Skelettet er 17 meter i langt og består af 315 knogler, hvoraf størstedelen er ægte fossilt materiale og en mindre del er kopier støbt i plastic. Denne begivenhed var en fantastisk mulighed for at formidle konserveringsfaget til publikum, og var samtidig en god chance for at dokumentere eksemplaret grundigt som forberedelse til flytningen til det nye museum.

Two conservators removing a forelimb from the metal frame
Konservatorerne Nicole Felmand og Anastasia van Gaver i gang med at aftmontere Mistys højre forben.

Ved hjælp af systematik og en ettiketeringsguide forberedt af samlingsmedaarbejder og dinosaur-ekspert Bent Lindow til dagen, kunne vi mærke hver enkelt knogle og identificere venstre/højre og specifikke knoglestykker. Dette samt de detaljerede fotografier der er taget af skelettet og afmonteringen bliver en stor hjælp når Misty igen skal monteres om to år.

Arbejdet med at afmontere skelettet gav os også en mere dybdegående forståelse for metalkonstruktionen hvorpå knoglerne var fastgjort. Det blev hurtigt klart for os, at der bliver brug for et nyt metalskelet som både er mere skånsomt overfor det forstenede knoglematerialer, og som er mere subtilt fra et æstetisk synspunkt. Vi bliver også nødt til at ændre i Mistys positur i det nye galleri, hvilket tilføjer endnu et niveau af kompleksitet.

A conservator labelling dinosaur bones
BMærkning af knoglerne efter Bent Lindows guide.

Selvom skelettet blev støvsuget før afmonteringen er næste trin stadig at rense knoglerne endnu mere for indgroet snavs, der er ophobet i løbet af de sidste otte år. Når knoglerne er rene vil vi stabilisere de områder af fossilet som er revnet og skadet. Ønsker du at se flere opdateringer om Misty og konserveringsenheden, så følg med museets Instagram og vores #taxidermytuesday!

Five conservators standing in front of a dinosaur

Misty med konservatorerne Abdi Hedayat, Anastasia van Gaver, Nicole Feldman, Zina Fihl, og Bethany Palumbo