Per Kirkeby rotunde

Kunst på Statens Naturhistoriske Museum

Kunst

Næste gang du besøger Statens Naturhistoriske Museum så læg mærke til de to trapperotunder, som er smukt udsmykket med kunst af Oscar Matthiesen og Per Kirkeby.

Bygningen, der huser Statens Naturhistoriske Museum, var oprindeligt Geologisk Museum. Den ene af de to trapperotunder på museet blev udsmykket af Oscar Matthiesen for ca. 100 år siden. Kunstværkerne er inspireret af Niels Steensen, som er anset for at være geologiens grundlægger. Matthiesen har taget udgangspunkt i Steensens tanker om jordlagene i Toscana og hans syn på Gud. Matthiesen har skabt et videnskabeligt verdensbillede, hvor han blandt andet afbilleder Jordens indre og de fire naturkræfter, som har haft mest betydning for jordklodens forandring gennem tiderne - nemlig den vulkanske ild, havet, regnen og isen symboliseret ved menneskelige figurer.

En af Matthiesen mere vanskelige opgaver var at male kuplen, da dens komposition skaber udfordringer. I kuplen har Matthiesen portrætteret, hvordan ”Sandhedens lys besejrer mørket”, hvor lysets hær kan ses forfølge mørkets hær tværs over kuplens rum.

Ved en af museets trapper, har Matthiesen fremstillet to vægbilleder, hvoraf det ene viser Niels Steensen i det toscanske landskab uden for Firenze, hvor han ser på de forskellige lagformationer, mens det andet billede forestiller Møns Klint.


Kirkebys stærke farvelag

Den anden trapperotunde på Statens Naturhistoriske Museum er to etager høj og udsmykket af kunstneren Per Kirkeby, som oprindeligt er uddannet geolog og derfor har haft en særlig interesse for denne opgave. Udsmykningen blev færdig i 2004 og viser geologien fra en feltgeologisk synsvinkel. Denne rotunde står som et råt og moderne modstykke til Oscar Matthiesens kunst.

Per Kirkeby har med sine stærke farvelag dekoreret museets hall med geologiske motiver og har valgt ”usikkerhed” som et gennemgående tema. Det er usikkerheden i geologi og videnskab, som har påvirket hans kunstneriske fremstilling af blandt andet bjergene og sletten fra Qaanaaq i Nordgrønland, som kan ses i loftet.


Niels Steensen, en pioner inden for anatomi og geologi, er også blevet hyldet i Kirkebys malerier, og det er især Steensens skitse fra Toscana, som Kirkeby har brugt som inspiration.

Per Kirkeby kunst


Per Kirkebys arbejde er præget af de mange lag af farver, hvoraf de første lag ofte er helt dækket af de senere lag, hvilket giver en helt særlig virkning og opbygning af hans billeder. Under hans arbejde var museets hall fyldt med ølflasker, da øl er en organisk binder i farvepigmentet, hvilket er en urgammel metode, som Kirkeby flittigt benyttede sig af.


Museumsdirektør Peter C. Kjærgaard i samtale med museumsdirektør Mikkel Bogh om Per Kirkeby




Museumsdirektør på Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard, besøger sammen med forhenværende museumsdirektør på SMK, Mikkel Bogh, den farverige Kirkeby-rotunde på Statens Naturhistoriske Museum til en snak om kunst, geologi, runer, øl og selvfølgelig kunstneren Per Kirkeby, der malede rotunden i 2004.


Besøgsadresse

Statens Naturhistoriske Museum
Øster Voldgade 5-7
1350 København K
Tlf: 22 82 76 79