Abeskønne portrætter

Den prisbelønnede dyrefotograf og zoolog Mogens Trolle har rejst verden rundt med sit kamera for at fotografere primater i øjenhøjde. Nu kan du som en del af udstillingen 'Aber – vores vilde familie' opleve ti af hans mest udtryksfulde abeportrætter, som giver os et unikt indblik i primaternes følelsesliv og brug af mimik.

Smugkig og få historierne bag nogle af de fantastiske portrætter nedenfor.

'Aber – vores vilde familie' vises på Statens Naturhistoriske Museum fra 17. maj 2023 til 25. februar 2024.

God fornøjelse.

Kontakt

Bent Bøkman
Presseansvarlig
Statens Naturhistoriske Museum
Københavns Universitet
Mobil: (+45) 53 83 30 41
Mail: bent.boekman@snm.ku.dk

 

 

Japansk makak (sneabe) af Mogens Trolle

Japansk makak (sneabe) af Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

Lokation: Jigokudani, Joshin’etsukogen National Park, Japan
Titel på billedet: Eyes of a mother

En japanske makak-hun omfavner sin unge for at holde den varm i vinterkulden. Temperaturen i de sneklædte bjerge faldt til langt under frysepunktet i de dage. Ungen sidder trygt og sover med ansigtet imod morens varme bryst. Moren bruger ungens tykpelsede hoved som pude og sidder helt stille for ikke at vække den lille. Men hendes øjne er årvågne og med et fast blik af en beskyttende mor, der fortæller dig, at du ikke skal genere hendes barn.   

Bag om billedet. Jeg brugte ni dage i træk en december måned på at fotografere sneaberne på det berømte sted, hvor de bader i en varm vulkansk kilde, Jigokudani. Navnet betyder ”Helvedesdalen”, hvilket er ganske passende, da det er bitterligt koldt sted, hvor solen aldrig når ned om vinteren, landskabet er dækket af sne og is, og der hænger en tyk stank af svovl i luften. Det var så koldt, at jeg måtte have syv lag vintertøj på for at holde varmen. Aberne har kun deres tykke pels og hinandens favn – Mogens Trolle.

Mandril af Mogens Trolle

Mandril af Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

IUCN Rødliste-status: Vulnerable / Sårbar
Lokation: Gabons regnskov
Titel på billedet: Expression

Mandril-hannen er verdens største ægte abe og verdens mest farvestrålende pattedyr. Jo mere magt en han har, jo rødere bliver hans næse. Her sidder en alfahan og gaber for at vise sine hjørnetænder frem – de længste hjørnetænder blandt alle aber og længere end selv leopardens hjørnetænder. Det er ikke en trussel rettet mod nogen bestemt, men en måde at vise andre hanner, at han har farlige våben, og at man skal lade være med at udfordre ham.

Bag om billedet med Mogens Trolle: 'Mandrillen lever i svært tilgængelige og uvejsomme regnskovsområder i Centralafrika, og den er berygtet blandt forskere for at være udfordrende at finde og studere i det vilde. Det tog flere år at researche mig frem til, hvordan jeg kunne komme tæt nok på den til at tage portrætter af den, så da jeg endelig kom ansigt til ansigt med denne alfahan, var det en af de absolutte højdepunkter af min karriere som dyrefotograf. Ved denne lejlighed sad han omkring fem meter fra mig i en halv time og poserede, mens han holdt øje med og sendte ansigtsudtryk til sine undersåtter.'

Gylden stumpnæseabe af Mogens Trolle

Gylden stumpnæseabe af Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

IUCN Rødliste-status: Endangered / Truet 
Lokation: Qinling Mountains, Shaanxi, Kina
Titel på billedet: Focus

Den gyldne stumpnæseabe lever i bjergskov i det vestlige Kina, hvor landskabet er dækket af sne i op til seks måneder om året og vintertemperaturen falder til minus 30 grader. Det er den laveste temperatur, man nogensinde har målt i et abehabitat. Den lever i nogle af de største og socialt mest komplekse samfund af alle primater med flokke på op til 500 medlemmer. Her sidder en halvvoksen han med et koncentreret udtryk og rækker tunge, mens han observerer andre flokmedlemmer. Mange spædbørn har samme vane, når de koncentrerer sig om noget.     
Borneo-orangutang af Mogens Trolle

Borneo-orangutang af Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

IUCN Rødliste-status: Critically Endangered / Kritisk truet 
Lokation:Tanjung Puting National Park, Borneo (Indonesien)
Titel på billedet: Mother’s arms

En mor kigger på sin baby med et ansigt fuldt af ømhed. Et udtryk vi udemærket kender fra vores egen art, og det er ikke tilfældigt. Aber og menneskeaber har næsten lige så mange ansigtsudtryk til at vise deres følelser med, som vi har, og mange af deres udtryk ligner vores. Orangutang-hunnen er den mest tålmodige og kærlige mor, man kan forestille sig. De første ni måneders tid af en babys liv, er den i konstant fysisk kontakt med moren, og moren investerer omkring syv år på at forberede sin unge på livet i regnskoven.  

Bag om billedet med Mogens Trolle: Jeg brugte en uge i Borneos saunavarme og -fugtige regnskov på at fotografere orangutangen. Jeg var der i regntiden, hvor nedbøren faldt tungt flere gange om dagen. Men det er alle strabadserne værd, når man får lov til at opleve en art, der er så tæt på os selv – og så truet – på tæt hold i sit naturlige miljø. Der er noget særligt rørende over forholdet mellem orangutangmoren og -ungen.  

Gelada af Mogens Trolle

Gelada af Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

IUCN Rødliste-status: Least Concern / Livskraftig 
Lokation: Simien Mountains National Park, Etiopien
Titel på billedet: Pink warning

En gelada-alfahan, der sidder og pudser pels på en af sine hunner, opdager pludseligt en flok ungkarle på vej i hans retning. Han løfter straks sine lyserøde øjenbryn for at tydeliggøre, at han stirrer stift på dem, en typisk abetrussel. Og så, for at forstærke advarslen, flipper han sin overlæbe hurtigt frem og tilbage og fremviser sine hjørnetænder. På trods af at geladaen er vegetar, har den hjørnetænder længere end leopardens. De er beregnet på trusler og slåskampe hannerne imellem. Ved at indramme disse farlige våben i lyserødt fremhæver hannen dem, så de ikke er til at overse. Dette dramatiske signal er for at fortælle ungkarlene, hvad der vanker, hvis de flirter med hans koner.

Bag om billedet med Mogens Trolle: Det var geladaen, som fik mig til at blive så fascineret af primater, at jeg har brugt de sidste ni år på at rejse Afrika og Asien tyndt for at fotografere dem. Den var den første primat, jeg fotograferede grundigt. Jeg brugte en uge i de høje Simienbjerge i Etiopien helt tæt på dem. I timevis hver dag sad jeg midt i deres store samfund og oplevede deres hverdag; deres enorme selskabelighed og deres højlydte og dramatiske skærmydsler. Jeg følte mig lidt som en fotojournalist på opgave i en fremmed kultur. Geladaerne blæste mig omkuld med deres intelligens og exceptionelt udtryksfulde ansigter.
Rødbenet kostumeabe af Mogens Trolle

Rødbenet kostumeabe af Mogens Trolle, Statens Naturhistoriske Museum

IUCN Rødliste-status: Critically Endangered / Kritisk truet 
Lokation: Son Tra Nature Reserve, Vietnam
Titel på billedet: The costume monkey

Den rødbenede kostumeabe er en af verdens mest farvestrålende og velklædte aber. På trods af det, er den smukke primat med det blide gemyt kun kendt af de færreste. Den findes i Vietnam og Laos og er kritisk truet pga. jagt og ødelæggelse af skovområderne, hvor den lever.

Bag om billedet med Mogens Trolle: Jeg brugte en uge i Vietnam på at fotografere kostumeaben, i selskab med en lokal primatolog, der havde studeret arten i årevis og kunne hjælpe mig med at finde den og komme tæt på den. Denne familiehan sad i toppen af et træ nede ad en bjergside og ved forsigtigt at nærme mig, fik jeg lov til at stille mig i øjenhøjde med ham. Han sad helt afslappet og poserede på en måde, der fik mig til at tænke på en munk i lotusstilling. Det er altid noget helt særligt, når vilde primater lukker mig ind i deres verden og tillader mig at være tæt på dem. Derfor gjorde det også ekstra stort indtryk på mig, da jeg under mit besøg læste i de lokale medier om en kontroversiel sag, hvor nogle unge mænd havde livestreamet, at de åd en kostumeabe, som de havde købt på det ulovlige bushmeat-marked.