2. maj 2013

Flora Danica ZOOM

Ny særudstilling

Med udstillingen Flora Danica ZOOM tilføjes et nyt kapitel til udstillingen Flora Danica på Statens Naturhistoriske Museum. I den nye udstilling zoomes der helt ind på farver, teknikker og illustrationernes skønhed i de gamle værker, og på hvordan Flora Danica har inspireret kunstnere og kunsthåndværkere gennem tiderne.

Flora Danica ZOOM åbner for publikum tirsdag den 7. maj i Maskinhallen i hjørnet af Botanisk Have.

Foto: Birgitte Rubæk

- I Flora Danica ZOOM viser vi nogle af de mange historier, der er omkring Flora Danica, lige fra det verdensberømte porcelænsstel fra Royal Copenhagen, botaniske illustrationer gennem mere end 1500 år og resultaterne af et stort samarbejdsprojekt med Håndarbejdets Fremme. Her vil være eventyrlige kjoler, strik og broderi, kunst og også et tableau af Shane Brox’ samling af knust Flora Danica-porcelæn,  siger Hanne Strager, udstillings- og formidlingschef på Statens Naturhistoriske Museum.

Videnskab og kunst

Foto: Royal Copenhagen

Botanikere, tegnere, kobbertrykkere og malere skabte i 1700-tallet i fællesskab værket ”Flora Danica” med 3.240 illustrationer af planter fra det danske rige. Værket indskriver sig i en tradition, der strækker sig over århundreder. En tradition, hvor kunstnere og videnskabsfolk arbejder tæt sammen om at studere floraen og gengive dens detaljerigdom med blyant, pensler og tryksværte.

De tegnede hvert et lille blad med minutiøs omhu. De fine årer i den bløde overflade, de små hår på stænglen – enhver detalje, der kunne ses med det blotte øje, skulle med.

- Vi har til Flora Danica-projektet skabt en serie nutidige værker sammen med nogle af Danmarks mest spændende kunstnere. I udstillingen kan man følge deres arbejde på dokumentarfilm og høre om deres oplevelse og refleksion over mødet mellem kunst og videnskab. Og man kan zoome ind på de farver og teknikker, som både de og deres kollegaer for flere hundrede år siden har anvendt i de smukke illustrationer, siger Hanne Strager.

Oplev blandt andet:

  • Botaniske tegninger gennem 1500 år
  • Flora Danica bag kulisserne – farver og teknikker
  • Blomster i pres – om fremstillingen af herbarieark
  • Strik, broderi og eventyrlige kjoler inspireret af Flora Danica
  • Kobbertrykkerens værksted – et indblik i danske kunstneres arbejde med Flora Danica
  • Porcelænsmaler fra Royal Copenhagen dekorerer det verdensberømte Flora Danica-spisestel (kun på udvalgte dage)
  • Shane Brox’ knuste Flora Danica-porcelæn