Fisker- og Fangerdag

Vær med, når vi markerer den grønlandske Fisker- og Fangerdag med aktiviteter for hele familien lørdag d. 16. november på Zoologisk Museum. Oplev bl.a. dissektionen af en grindehval i konservatorens værksted, hør myter fra Grønland, se film om den grønlandske slædehundekultur og meget andet.

Fisker- og Fangerdag i Grønland

Hvert år fejres Fisker- og Fangerdag i hele Grønland. Det markeres med en gudstjeneste, hvor der lægges krans til de mennesker, som er omkommet til havs.

I løbet af dagen er der konkurrence om dagens første fangst, og efterfølgende bliver det fejret med kaffemik, folkefest, optog og uddelingen af hædersbeviser.

I år markerer vi for første gang den grønlandske Fisker- og Fangerdag i Danmark og her på Statens Naturhistoriske Museum. Det sker i samarbejde med Det Grønlandske Hus og Nationalmuseet.

På dagen sætter vi fokus på de arktiske dyr og den grønlandske kultur med aktiviteter for hele familien på Zoologisk Museum. Du kan bl.a. opleve dissektionen af en grindehval, som fornylig strandede ved Hirtshals, og lære om hvalens liv og dens indre. Der vil også være mulighed for at høre myter fra Grønland, se film om den grønlandske slædehundekultur og lære om de arktiske dyr, mens du rører ved pels, hvalbarder og skarpe tænder.

Program

Dagens program kører fra kl. 10 til 16 på Zoologisk Museum.

Højtlæsning af grønlandske børnefortællinger
I læsehjørnet i udstillingen Det dyrebare kl. 10, 12, 13, 15

SPOTS med fokus på Grønland og Arktis
I Evolutionshallen kl. 10, 12, 13, 15
Museets værter har fundet fascinerende genstande frem fra museets samlinger. Formidlingen foregår i børnehøjde, og der vil være masser at røre ved.

Film om slædehundekultur: Qimmeq
På storskærm i Evolutionshallen kl. 11 og kl. 14
Vi viser fem kortfilm, som giver et indblik i de tanker, unge som gamle hundeslædekuske i Grønland har om slædekulturens fremtid. Flere af filmene er optaget på den prestigefyldte International Wildlife Film Festival (IWFF).

Dissektion af en grindehval
Kl. 10–12, og kl. 13–16.
Dissektion af grindehvalen foregår i konservatorens værksted. Adgang sker på skift i hold – tidsbilletter uddeles på museet på dagen.

Film: Pigen og hvalen
Vises løbende hele dagen i museets biograf.

Hvordan ser skelettet af en hval egentlig ud? Hvordan lever de kæmpestore hvaler, og hvordan går det til, når de havner på museum? I filmen
Pigen og hvalen følger vi kaskelothvalen gennem en piges øjne, og vi kommer helt tæt på det gigantiske pattedyr, både i levende live i havet og som skelet på museet. Filmens anden ”hovedperson” er en af de to kaskelotter, der strandede på Henne Strand i 2014, og hvis skelet kan opleves på udstillingen Det dyrebare lige uden for biografen, hvor filmen vises.

Ekstra: Familierundvisning med fokus på Grønlands Dyreliv (kl. 15:30 - 17)
Hvis du er nysgerrig efter mere, så deltag samme dag i vores familierundvisning om Grønlands dyreliv, hvor vi bl.a. skal møde snelandskabets camouflagemestre og havets kæmper i den berømte hvalkælder, som normalt er lukket for publikum.

Billetter til rundvisningen skal tilkøbes på forhånd via Billetto.

Entré

Deltagelse i aktiviteterne kræver blot almindelig entrébillet eller årskort, mens rundvisningen skal tilkøbes på forhånd via Billetto.

Voksne: 105 kr. 
Børn (3-17 år): 50 kr. 
Studerende: 50 kr. (Husk studiekort)