27. april 2022

Bliv klogere på din nærmeste uddøde slægtning - neandertalerne

Ny udstilling

Neandertalerne er vores nærmeste uddøde slægtninge. Men hvem var de egentlig, hvordan levede de, og i hvor høj grad lignede de os? Alt det og meget mere kan du få svar på, når Statens Naturhistoriske Museum slår dørene op til deres nye udstilling om neandertalerne på fredag.

test
Foto: Frederik Wolff Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum

Neandertalerne forsvandt for omkring 40.000 år siden. Nu er vi – Homo sapiens – den eneste menneskeart på Jorden. Vores viden om neandertalerne har ændret sig betydeligt i de seneste år gennem nye fund og nye forskningsresultater, som alt sammen har været med til at give os et mere nuanceret billede af, hvem de var.

 Neandertalerne mindede på mange måder om os. De opstod på det europæiske kontinent. Vi opstod i Afrika. Men deres liv og adfærd var ikke så forskellig fra vores, som man tidligere troede. I flere omgange mødte de to menneskearter da også hinanden. Det kom der børn ud af og derfor bærer de fleste af os på en lille del neandertal-DNA.

 I dag er neandertalerne her ikke længere, og vi er den eneste menneskeart på Jorden. Det rejser spørgsmålet om, hvorfor det var os, der blev tilbage, mens de andre forsvandt.

test
Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum. Foto: Frederik Wolff Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum

 ”Neandertalerne har fungeret som et primitivt modbillede til vores egen menneskelighed, et modbillede der fremhævede de moderne menneskes fortræffelighed og overlegenhed. De senere år har vi lært så meget nyt, at det billede er vendt på hovedet. I dag står neandertalerne som et spejlbillede for os og vores forhold til naturen. Udefra set mistede verden neandertalerne. Fra deres eget perspektiv var det neandertalerne, der mistede verden. Det er en situation, som vi kan relatere til i dag. Uanset hvor succesfuld man er, skal man ikke tage sin eksistens for givet”, fortæller Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum og professor i evolutionshistorie.

På baggrund af den nyeste forskning giver udstillingen et unikt og nuanceret billede af neandertalernes verden. Den skildrer det barske liv som mammutjægere i en verden præget af fare og klimaudsving. Men den viser også en menneskeart på højde med vores egen art, perfekt tilpasset istidens landskaber med avanceret redskabsbrug, kontrol af ild, klæder, symbolsk adfærd og omsorg for de svageste i gruppen.

”Der har eksisteret omkring 25 forskellige menneskearter på Jorden. Alle på nær én er forsvundet. Nu er der kun os tilbage. Neandertalerne var ikke skyld i deres egen undergang. De havde ikke en chance. Det har vi, selvom vi i dag står i en verden med menneskeskabte klimaforandringer og tab af biodiversitet. Med udstillingen har vi både skabt en spændende og stor oplevelse, men også en anledning til at stoppe op og reflektere over vores forhold til naturen”, siger Peter C. Kjærgaard.

I udstillingen møder publikum blandt andet Lehringen-spydet – et af verdens bedst bevarede neandertal-træspyd – brugt til jagt for 120.000 år siden og fundet i brystkassen på en skovelefant. Man kan også hilse på det store mammutskelet, og opleve stenredskaber fra neandertalerne, det fantastiske skelet af en stor hulebjørn og andre istidsdyr fra museets samlinger. Der er også værksted med aktiviteter for hele familien, hvor børn og voksne kan lære mere om istidens mennesker.

Udstillingen er udviklet i samarbejde med Moesgaard Museum og bliver vist fra den 29. april til den 19. februar 2023 på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7.

Pris: Voksne 105 kr./ børn (3-17 år) 50 kr.

Du kan læse mere om udstillingen her.

Pressefotos kan downloades her

Se samtidig den verdensberømte fotoudstilling ‘Wildlife Photographer of the Year’, der forlænges til den 28. august 2022.