Neandertaler

Neandertaler


KOMMENDE SÆRUDSTILLING
29. APRIL 2022 – 19. FEBRUAR 2023

STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM
Øster Voldgade 5–7, København

HVOR MANGE PROCENT NEANDERTALER ER DU?  Snart kan du se din fortid i øjnene på Statens Naturhistoriske Museum, når vi med årets store særudstilling 2022 sætter fokus på vores nærmeste uddøde slægtninge, neandertalerne. På baggrund af den nyeste forskning giver udstillingen dig nu et nyt og nuanceret blik på neandertalerne, deres liv og møde med det moderne menneske. Et møde, som stadig er at spore i vores eget DNA i dag.

Neandertalerne tilberedte mad af planter, brugte værktøj, fiskede og gik på jagt, de levede i sociale netværk med stærke familie- og venskabsbånd, udsmykkede sig med muslingeskaller og tog sig af de syge og sårbare i flokken. Alt sammen noget vi genkender fra vores egen art Homo sapiens.

Udstillingen udfordrer stereotypen om neandertalerne som vores primitive, forhistoriske kusiner og fætre. Den inviterer dig tilbage i tiden til neandertalernes verden, hvor du både kan opleve mammutjagt, det trygge husly, og de daglige rutiner i familien.

Her tegner sig et billede af neandertalerne som resourcestærke og dygtige til at klare sig i en verden præget af store farer og klimapåvirkninger. Men for ca. 40.000 år siden var det slut, og neandertalerne uddøde ligesom mange andre menneskearter gennem tiden. Kun vi, Homo sapiens, står tilbage og skal overveje næste skridt for at sikre vores fremtid på Jorden.

Glæd dig til at se den anmelderroste udstilling, som tidligere har været vist på Moesgaard Museum og nu tilføjes nye vinkler af eksperterne på Statens Naturhistoriske Museum, der har arbejdet med historier og genstande fra de nationale, naturhistoriske samlinger.

Highlights i udstillingen


  • Lehringen-spydet – et af verdens bedst bevarede træspyd brugt til jagt for 120.000 år siden og fundet i brystkassen på en skovelefant

  • Mammutskelet – et af neandertalernes foretrukne jagtbytter

  • Stenredskaber fra neandertalerne

  • Skelet af en stor hulebjørn og andre istidsdyr fra vores naturhistoriske samlinger

  • Istidens mennesker  værksted med aktiviteter for hele familien

Björklunds smukke illustrationer af neandertalere kommer til live i udstillingenFoto: Tom Björklunds smukke illustrationer af neandertalere kommer til live i udstillingen.

Nysgerrig på mere?

Der er lagt op til et stort aktivitetsprogram for både store og små, når udstillingen Neandertaler åbner på Statens Naturhistoriske Museum. Glæd dig bl.a. til at udvide oplevelsen med en rundvisning, foredrag eller aktiviteter for skoleklasser. Information følger.

Udstillingen er generøst støttet af:


Louis-Hansens Fond Logo
Augustinus Fonden
Geocenter Danmark Logo
Beckett Fonden

Tak for samarbejdet:


Moesgaard Museum

Udstillingen er oprindeligt udviklet af Moesgaard Museum og tilpasset af Statens Naturhistoriske Museum.

Det er første gang, at de to store museer arbejder sammen for at skabe en publikumsoplevelse helt udover det sædvanlige.

FN's verdensmål:


FN's verdensmål

Statens Naturhistoriske Museum understøtter FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling.