Neandertaler

Neandertaler


SÆRUDSTILLING
29. APRIL 2022 – 19. FEBRUAR 2023

STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM
Øster Voldgade 5–7, København

Hvor mange procent neandertaler er du?Nu kan du se din fortid i øjnene på Statens Naturhistoriske Museum, hvor vi med årets store særudstilling sætter fokus på vores nærmeste uddøde slægtninge, neandertalerne. På baggrund af den seneste forskning giver udstillingen dig et nyt og nuanceret blik på neandertalerne, deres liv og møde med det moderne menneske. Et møde, som stadig er at spore i vores eget DNA i dag.

Neandertalerne tilberedte mad af planter, brugte værktøj, fiskede og gik på jagt, de levede i sociale netværk med stærke familie- og venskabsbånd, udsmykkede sig med muslingeskaller og tog sig af de syge og sårbare i flokken. Alt sammen noget vi genkender fra vores egen art Homo sapiens.

Udstillingen udfordrer stereotypen om neandertalerne som vores primitive, forhistoriske kusiner og fætre. Den inviterer dig tilbage i tiden til neandertalernes verden, hvor du både kan opleve mammutjagt, det trygge husly, og de daglige rutiner i familien.

Her tegner sig et billede af neandertalerne som resourcestærke og dygtige til at klare sig i en verden præget af store farer og klimapåvirkninger. Men for ca. 40.000 år siden var det slut, og neandertalerne uddøde ligesom mange andre menneskearter gennem tiden. Kun vi, Homo sapiens, står tilbage og skal overveje næste skridt for at sikre vores fremtid på Jorden.

Glæd dig til at se denne anmelderroste udstilling, som tidligere har været vist på Moesgaard Museum og nu tilføjes nye vinkler af eksperterne på Statens Naturhistoriske Museum, der har arbejdet med historier og genstande fra de naturhistoriske samlinger.

Billeder af gæster til Neandertaler Billeder af gæster til Neandertaler Hulebjørn i udstillingen Neandertaler Billeder af gæster til Neandertaler Billeder af gæster til Neandertaler Billeder af gæster til Neandertaler

Highlights i udstillingen


  • Det sjældne Lehringen-spyd – et af verdens bedst bevarede træspyd brugt til jagt for 120.000 år siden og fundet i brystkassen på en skovelefant

  • Mammutskelet – et af neandertalernes foretrukne jagtbytter

  • Stenredskaber fra neandertalerne

  • Skelet af en stor hulebjørn og andre istidsdyr fra vores naturhistoriske samlinger

  • Istidsværksted med aktiviteter for hele familien. Værkstedet er åbent i weekender, skoleferier og helligdage fra kl. 11 til 16

  • Istidsdysten – find svar på mobilspillets spørgsmål i udstillingen og se, om du kan nå dagens topscoreliste

Björklunds smukke illustrationer af neandertalere kommer til live i udstillingenFoto: Tom Björklunds smukke illustrationer af neandertalere kommer til live i udstillingen.

Besøgsadresse

Statens Naturhistoriske Museum
Øster Voldgade 5-7
1350 København K
Tlf: 22 82 76 79

Neandertaler - illustration af Tom Björklund

Udstillingen er generøst støttet af:


Aage og Johanne Louise-Hansen fond
Augustinus Fonden
Geocenter Danmark Logo
Beckett Fonden

Tak for samarbejdet:


Moesgaard Museum

Udstillingen er udviklet i et samarbejde mellem Moesgaard Museum og Statens Naturhistoriske Museum.

Det er første gang, at de to store museer arbejder sammen for at skabe en publikumsoplevelse helt udover det sædvanlige.

FN's verdensmål:


FN's verdensmål

Statens Naturhistoriske Museum understøtter FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling.