18. november 2021

Naturens egen fotoudstilling åbner i Danmark

Fotoudstilling

Fredag den 19. november 2021 åbner Statens Naturhistoriske Museum dørene for Wildlife Photographer of the Year. Gennem 100 spektakulære, udfordrende og betagende billeder skildrer verdens dygtigste fotografer naturens skønhed og skrøbelighed og deler deres fascinerende fortællinger om billedernes tilblivelse.

© Laurent Ballesta, Wildlife Photographer of the Year

De 100 fotos i udstillingen er udvalgt blandt mere end 50.000 billeder, som er indsendt af fotografer fra 95 forskellige lande til konkurrencen Wildlife Photographer of the Year. Konkurrencen er naturfotografernes pendant til en Oscar, og udstillingen er i dag den største naturfotoudstilling i verden.

Udstillingen har gennem årene fået et stadig større fokus på menneskers indflydelse på naturen. Dette års konkurrence har 19 kategorier, heriblandt: Kunsten i naturen, Vådområder: Det store billede og Oceaner. Kategorierne hylder skønheden i naturens verden og sætter fokus på vigtige økosystemer, hvoraf mange er truede.

- Vi vil gerne dele disse utrolige fotos med det danske publikum, for naturfotografierne giver mulighed for at reflektere over, hvad det er vi gør ved vores planet. Sidste års udstilling startede en god debat om menneskets plads i naturen. Og den diskussion er værd at tage, for vi står i en krisesituation, hvor vi mister en masse arter i en rasende fart. Det er vi nødt til at tage alvorligt, siger direktør for Statens Naturhistoriske Museum, Peter C. Kjærgaard.

Dette års vinderbillede er taget af den franske fotograf Laurent Ballesta. Han vendte igennem fem år tilbage til den samme lagune i Fransk Polynesien for at fotografere kamuflagebarsens årlige gydning. Fiskerne er begyndt at gå målrettet efter fiskens gydepladser, og det har forårsager et kraftigt fald i antallet af kamuflagebarsen, så arten er i dag på rødlisten over truede arter hos Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen (IUCN).

Kategorien Fotojournalistik stiller skarpt på menneskers behandling af dyrene. Den australske fotograf Adam Oswell har fokuseret på et zoo-publikum, der betragter en ung elefant, der optræder under vand i et show i Thailand. Organisationer, som arbejder for at forbedre forholdene for elefanter i fangeskab, betragter disse shows som udnyttelse, fordi de fremelsker en unaturlig adfærd.

© Adam Oswell, Wildlife Photographer of the Year

Wildlife Photographer of the Year arrangeres af Natural History Museum i London og er international kendt for sin høje kvalitet.

- Når vi har valgt at vise Wildlife Photographer of the Year her på museet, er det fordi vi gerne vil have publikum til at reflektere over menneskets adfærd i naturen. Det formål synes vi, rigtig mange af billederne formår i år. Så vi håber, at fotoudstillingen kan være med til at inspirere til positiv forandring for livet på Jorden, slutter Peter C. Kjærgaard.

Foto: Frederik Wolff, Statens Naturhistoriske Museum

Fakta

Wildlife Photographer of the Year har eksisteret siden 1965, hvor den blev startet af BBC Wildlife Magazine. I 1984 overgik den til Natural History Museum i London, der skabte konkurrencen og udstillingen, som den er i dag. Den er gennem årene blevet den førende konkurrence for naturfotografer og bliver derfor kaldt “naturfotografiets svar på en Oscar”.

Udstillingen åbner på Statens Naturhistoriske Museum 19. november og kan ses frem til 29. maj 2022. Læs mere om udstillingen Wildlife Photographer of the Year på www.wpy.dk.

Publikum kan opleve både Wildlife Photographer of the Year og museets anden særudstilling, Dinosaurernes konge, fra den 19. november til den 31. december, som er sidste dag for T. rex’en Tristan Otto og de andre fantastiske fossiler. Læs mere om Dinosaurernes konge.