Tristan Otto

Tristan Otto

Dinosaurernes konge

19. JUNI 2020 – 28. MARTS 2021
PÅ STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM

NY UDSTILLING PÅ TRAPPERNE 

66 millioner år gammel, 4 meter høj, 12 meter lang og med næsten alle sine frygtindgydende tænder intakt: Tristan Otto, dinosaurernes konge, kommer til København til april og giver dig mulighed for at komme helt tæt på et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-skeletter. Tristan Otto vil være centrum for en af museets mest spektakulære udstillinger til dato og vises side om side med andre unikke dinosaurfossiler.

Udstillingen Dinosaurernes konge stiller skarpt på forholdet mellem rovdyr og bytte, herunder hvordan de forskellige dinosaurer udviklede sig for enten at blive bedre jægere eller det modsatte – at undgå at blive spist.

Omdrejningspunktet er Tristan Otto – et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-fossiler. Gennem ham og en række andre unikke dinosaurer fortælles historien om Jordens fortid, nutid og fremtid.

Dinosaurernes konge er derfor også fortællingen om, hvordan en tilsyneladende dominerende dyregruppe endte med at uddø. Udstillingen minder os om, hvor unikt livet på vores blå planet er, og hvordan vi mennesker påvirker det. Men i modsætning til dinosaurerne har vi en mulighed for at stoppe op og vende den negative udvikling, og dermed undgå en sjette masseuddøen.

Tristan Ottos kranium
Tristan Otto's matsorte kranie har en enestående grad af fuldkommenhed og består af 92% originalt materiale – inklusiv næsten alle de frygtindgydende tænder. Fotograf: Frederik Wolff Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum ©

Highlights i udstillingen


 

 • Tristan Otto – et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-fossiler.

 • Tristan Otto's matsorte kranie har en enestående grad af fuldkommenhed og består af 92% originalt materiale – inklusiv næsten alle de frygtindgydende tænder. Det gør ham til et exceptionelt velbevaret fossil. Kraniet udstilles i øjenhøjde i sin egen glasmontre, der gør det muligt at stå ansigt til ansigt med en af historiens mest imponerende skabninger, og at komme helt tæt på de fantastiske detaljer i kraniet.

 • Triceratops-kranie – med sin karakteristiske nakkekrave og udstyret med livsfarlige horn og et skarpt næb har denne tonstunge planteæder været et udfordrende bytte for Tyrannosaurus rex.

 • Allosaurus – en kødædende dinosaur med knivskarpe tænder, der ligesom T. rex løb på bagbenene og befandt sig i toppen af fødekæden. Allosauren levede på et tidligere tidspunkt og havde slanke kæber tilpasset til lemlæstende bid, der flænsede og skar kødet væk fra byttet.

 • Nanosaurus – en succesrig planteæder. Kraniet til dette eksemplar, er det mest komplette i verden.

 • Deinonychus – inspirationen bag raptorerne fra Jurassic Park filmene. Navnet Deinonychus er græsk og betyder ‘frygtelige klo’.

 • Zephyrosaurus – en perfekt mundfuld for en Deinonychus.

 • Krokodille, plettet hyæne og træleopard – mød nogle af de dræbere, der hersker i dag, og se hvilke superkræfter, der forener historiens mest succesrige rovdyr.

 • Drabelig skønhed – tag på en digital rejse igennem Tristan Ottos skelet. Ud fra en 3D-scanning af T. rex-fossilet har vi skabt en otte meter bred og tre meter høj kunstnerisk projektion, som giver helt nye perspektiver på skelettet.

 • Dino-værksted: Gå i dinosaurjægerens fodspor, og lær at genkende et dinosaurfossil fra en almindelig sten, mens du studerer ægte genstande fra museets samlinger under vores microEYE-mikroskop. Museets Dino-værksted inviterer hele familien til at sidde sammen og samle skeletpuslespil i stor skala, spille, tegne og lære om fortidens skabninger.

Besøgsadresse

Statens Naturhistoriske Museum
Øster Voldgade 5-7
1350 København K

Åbningstider og entré

Udstillingsperiode

19. juni 2020 – 28. marts 2021

Book din billet online

Online billetsalg forventes tilgængelig fra medio juni 2020. 
Fremadrettet vil det være muligt at planlægge dit museumsbesøg hjemmefra og købe billet til et bestemt tidspunkt, så du undgår kø og udsolgte udstillinger.

Fakta om Tristan Otto

Danskejede Tristan Otto blev oprindeligt fundet i Montana, USA, i 2010 og har de sidste fire år huseret på Museum für Naturkunde i Berlin.

Et ægte og næsten komplet Tyrannosaurus rex-fossil hører sjældenhederne til, da der fra 1902 og frem til i dag kun er fundet omkring 50 eksemplarer af T. rex’en. Ingen har været 100% intakt, men med sine 170 originale knogler ud af de omkring 300 dele i skelettet er Tristan Otto ét af verdens mest komplette fossiler.

Teaser

Film: Triceratops flytter ind

Presse

Presse

Events og foredrag i forbindelse med udstillingen

 • 15. april 2020, kl. 19.00-21.15 >

  The dinosaurs rediscovered

  [ Foredrag med VIN & VIDENSKAB ] The world renowned palaeontologist and evolutionary scientist Professor Michael Benton will talk to us about his latest book entitled “The Dinosaurs Rediscovered: How a Scientific Revolution is Rewriting History” (2019). ... »

Se alle arrangementer


Dinosaurerne er generøst udlånt af Niels Nielsen, Jens Peter Jensen og en privat samler.

Tristan Otto's rejse


Med et kamerahold følger vi de mennesker, som T. rex'en Tristan Otto rører på sin rejse mod udstillingen i København – fra udstillingschefen i Berlin over chaufføren på dinosaurtransporten til kuratoren på Statens Naturhistoriske Museum. Det er blevet til en lille serie af personlige fortællinger. Og flere kommer til...

Film: At starte en samtale

Film: Bye, bye Tristan Otto

Film: Tristan Otto i Berlin

Udstillingen er generøst støttet af:


Louis Hansen fonden

Louis Hansen fonden logo

Geocenter Danmark Logo

Geocenter Danmark Logo

Augustinusfonden logo

Augustinusfonden logo

Beckett fonden logo

Beckett fonden logo

Dinosaurtransporten er sponsoreret af:


Møbeltransport Danmark logo

Møbeltransport Danmark logo

Tak for samarbejdet:


Museum für Naturkunde, Berlin

Museum für Naturkunde, Berlin

Statens Naturhistoriske Museum understøtter FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling:


FN's verdensmål logo

FN's verdensmål logo