Tristan Otto

Dinosaurernes konge

19. JUNI 2020 – 28. MARTS 2021

STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM
Øster Voldgade 5 - 7, 1350 København K

OBS: Elevatoren ved udstillingen er desværre midlertidigt ude af drift.

KØB TIDSBILLET
Timeslot-billetter er udsolgt til og med 9. august. Det er dog muligt at møde op og stå i kø til ekstra billetter til udstillingen. Der skal være én til at holde køen, mens resten er velkommen til at benytte ventetiden til et besøg i vores nye café, at shoppe i butikken eller gå en tur i Botanisk Have. Vi glæder os til at se jer.
NY UDSTILLING

66 millioner år gammel, 4 meter høj, 12 meter lang og med næsten alle sine frygtindgydende tænder intakt: Tristan Otto, dinosaurernes konge, er landet i København og giver dig mulighed for at komme helt tæt på et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-skeletter. Tristan Otto vil være centrum for en af museets mest spektakulære udstillinger til dato og vises side om side med andre unikke dinosaurfossiler.

Udstillingen Dinosaurernes konge stiller skarpt på forholdet mellem rovdyr og bytte, herunder hvordan de forskellige dinosaurer udviklede sig for enten at blive bedre jægere eller det modsatte – at undgå at blive spist.

Omdrejningspunktet er Tristan Otto – et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-fossiler. Gennem ham og en række andre unikke dinosaurer fortælles historien om Jordens fortid, nutid og fremtid.

Dinosaurernes konge er derfor også fortællingen om, hvordan en tilsyneladende dominerende dyregruppe endte med at uddø. Udstillingen minder os om, hvor unikt livet på vores blå planet er, og hvordan vi mennesker påvirker det. Men i modsætning til dinosaurerne har vi en mulighed for at stoppe op og vende den negative udvikling, og dermed undgå en sjette masseuddøen.

Tristan Ottos kranium
Tristan Otto's matsorte kranie har en enestående grad af fuldkommenhed og består af 92% originalt materiale – inklusiv næsten alle de frygtindgydende tænder. Fotograf: Frederik Wolff Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum ©

Highlights i udstillingen

 • Tristan Otto – et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-fossiler.

 • Tristan Otto's matsorte kranie har en enestående grad af fuldkommenhed og består af 92% originalt materiale – inklusiv næsten alle de frygtindgydende tænder. Det gør ham til et exceptionelt velbevaret fossil. Kraniet udstilles i øjenhøjde i sin egen glasmontre, der gør det muligt at stå ansigt til ansigt med en af historiens mest imponerende skabninger, og at komme helt tæt på de fantastiske detaljer i kraniet.

 • Triceratops-kranie – med sin karakteristiske nakkekrave og udstyret med livsfarlige horn og et skarpt næb har denne tonstunge planteæder været et udfordrende bytte for Tyrannosaurus rex.

 • Allosaurus – en kødædende dinosaur med knivskarpe tænder, der ligesom T. rex løb på bagbenene og befandt sig i toppen af fødekæden. Allosauren levede på et tidligere tidspunkt og havde slanke kæber tilpasset til lemlæstende bid, der flænsede og skar kødet væk fra byttet.

 • Nanosaurus – en succesrig planteæder. Kraniet til dette eksemplar, er det mest komplette i verden.

 • Deinonychus – inspirationen bag raptorerne fra Jurassic Park filmene. Navnet Deinonychus er græsk og betyder ‘frygtelige klo’.

 • Zephyrosaurus – en perfekt mundfuld for en Deinonychus.

 • Krokodille, plettet hyæne og træleopard – mød nogle af de dræbere, der hersker i dag, og se hvilke superkræfter, der forener historiens mest succesrige rovdyr.

 • Drabelig skønhed – tag på en digital rejse igennem Tristan Ottos skelet. Ud fra en 3D-scanning af T. rex-fossilet har vi skabt en otte meter bred og tre meter høj kunstnerisk projektion, som giver helt nye perspektiver på skelettet.

 • Dino-værksted – åbner senere på året grundet COVID-19: Gå i dinosaurjægerens fodspor, og lær at genkende et dinosaurfossil fra en almindelig sten, mens du studerer ægte genstande fra museets samlinger under vores microEYE-mikroskop. Museets Dino-værksted inviterer hele familien til at sidde sammen og samle skeletpuslespil i stor skala, spille, tegne og lære om fortidens skabninger.

 • Dinodyst: I samarbejde med Copenhagen Game Lab har vi udviklet et på en gang sjovt og lærerigt spil til skoleelever, der lader dem gå i palæontologernes fodspor. Man spiller spillet på sin egen mobiltelefon, og man scorer point ved at besvare spørgsmål, der kræver, at man observerer og sammenligner de udstillede skelletter og kranier. Spillet er udviklet med folkeskolens mellemtrin som målgruppe men vil kunne spilles af alle gæster i dinosaur-udstillingen.

  Alle skoleklasser skal forhåndsbooke besøg i udstillingen 'Dinosaurernes konge'. Ultimo uge 30 lukkes der op for reservationer via denne side til skolebesøg fra midten af august 2020 og frem.

Besøgsadresse

Statens Naturhistoriske Museum
Øster Voldgade 5-7
1350 København K
Tlf: 22 82 76 79

Åbningstider og entré

Udstillingsperiode

19. juni 2020 – 28. marts 2021

Fakta om Tristan Otto

Danskejede Tristan Otto blev oprindeligt fundet i Montana, USA, i 2010 og har de sidste fire år huseret på Museum für Naturkunde i Berlin.

Et ægte og næsten komplet Tyrannosaurus rex-fossil hører sjældenhederne til, da der fra 1902 og frem til i dag kun er fundet omkring 50 eksemplarer af T. rex’en. Ingen har været 100% intakt, men med sine 170 originale knogler ud af de omkring 300 dele i skelettet er Tristan Otto ét af verdens mest komplette fossiler.

Teaser

Book din billet online

Der er mange gæster, som ønsker at besøge udstillingen 'Dinosaurernes konge' netop nu. Samtidig kører vi med nedsat kapacitet i henhold til myndighedernes anbefalinger for at sikre god plads og en tryg oplevelse. For at undgå kø og udsolgte datoer er det derfor nødvendigt at booke tid og købe din billet på forhånd via vores webshop.

Billetter kan købes to måneder frem i tiden og gælder til 'Dinosaurernes konge' og museets øvrige udstillinger.

Årskortholdere og gæster med forudbetalte rabatkort så som Copenhagen Card og Parkmuseerne skal også reservere et tidspunkt via webshoppen for at være sikret adgang ved ankomst til museet på Øster Voldgade.

Sommerrabat: Som en del af regeringens sommerpakke tilbyder vi 50 % rabat på entrébilletter fra 27. juni og frem til og med 9. august 2020. Rabatten er fratrukket i priserne på webshoppen. 

Driftstatus: Du kan i øjeblikket opleve lidt ventetid i webshoppen.

Film: Triceratops flytter ind

Pressebilleder

Pressebilleder

Dinosaurerne er generøst udlånt af Niels Nielsen, Jens Peter Jensen og en privat samler.

Tristan Otto's rejse


Med et kamerahold følger vi de mennesker, som T. rex'en Tristan Otto rører på sin rejse mod udstillingen i København – fra udstillingschefen i Berlin over chaufføren på dinosaurtransporten til kuratoren på Statens Naturhistoriske Museum. Det er blevet til en lille serie af personlige fortællinger. Og flere kommer til...

Film: At starte en samtale

Film: Bye, bye Tristan Otto

Film: Tristan Otto i Berlin

Film: Dinosaurtransporten

Udstillingen er generøst støttet af:


Louis Hansen fonden logo
Geocenter Danmark Logo
Augustinusfonden logo
Beckett fonden logo

Dinosaurtransporten er sponsoreret af:


Møbeltransport Danmark logo

Tak for samarbejdet:


Museum für Naturkunde, Berlin

Statens Naturhistoriske Museum understøtter FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling:


FN's verdensmål logo