Tristan Otto

Dinosaurernes konge

19. JUNI 2020 – 18. DECEMBER 2021

STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM
Øster Voldgade 5 - 7, 1350 København K

Forudbestilte billetter i lukkeperioden

Det er vemodigt at sige farvel til dinosaurernes konge, og vi er utrolig kede af at måtte skuffe de af jer, som har købt billet i juleferien. I vil blive kontaktet direkte pr. mail med mere information.

UDSTILLINg med ægte fossiler

66 millioner år gammel, 12 meter lang og med næsten alle sine frygtindgydende tænder intakt: Tristan Otto, dinosaurernes konge, er i København. Grib den unikke mulighed for at komme helt tæt på et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-skeletter, som vises side om side med seks andre unikke dinosaurer i en af museets mest spektakulære udstillinger til dato.

Det er første gang nogensinde, at en ægte T. rex sætter fod på dansk jord, og det spektakulære fossil har da også været lidt af et tilløbsstykke. Knap 300.000 gæster har lagt vejen forbi den populære udstilling, som nu desværre må lukke før tid.

Stå ansigt til ansigt med historiens mest berygtede rovdyr


Tristan Otto's matsorte kranie består af hele 92% originalt materiale – inklusiv næsten alle de frygtindgydende tænder. Det gør ham til et exceptionelt velbevaret fossil. Kraniet udstilles i øjenhøjde i sin egen glasmontre, der gør det muligt at komme helt tæt på de fantastiske detaljer og stå ansigt til ansigt med historiens mest berygtede rovdyr.

Nyhed i udstillingen: Casper – en ung T. rex


Casper - en ung T. rex

Det sjældne kranie af den ca. 7 år gamle T. rex-unge er blandt verdens bedst bevarede og udstilles nu side om side med den fuldt udvoksede Tristan Otto.

Om udstillingen


'Dinosaurernes konge' stiller skarpt på forholdet mellem rovdyr og bytte. Se hvordan de forskellige dinosaurer udviklede sig for enten at blive bedre jægere eller det modsatte – at undgå at blive spist. Mød også nogle af de dræbere, der hersker i dag, og se hvilke superkræfter, der forener historiens mest succesrige rovdyr.

Udstillingen er samtidig fortællingen om, hvordan en tilsyneladende dominerende dyregruppe endte med at uddø. Den minder os om, hvor unikt livet på vores blå planet er, og hvordan vi mennesker påvirker det. Men i modsætning til dinosaurerne har vi en mulighed for at stoppe op og vende den negative udvikling, og dermed undgå en sjette masseuddøen.

Få et smugkig i udstillingen


 

Highlights i udstillingen

  • Tristan Otto – et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-fossiler

  • Casper – et sjældent kranie af en ung T. rex

  • Triceratops-kranie – med sin karakteristiske nakkekrave og udstyret med livsfarlige horn og et skarpt næb har denne tonstunge planteæder været et udfordrende bytte for Tyrannosaurus rex.

  • Nanosaurus – kraniet til dette eksemplar, er det mest komplette i verden

  • Deinonychus – inspirationen bag raptorerne fra Jurassic Park filmene. Navnet Deinonychus er græsk og betyder ‘frygtelige klo’.

  • Krokodille, plettet hyæne og træleopard – mød nogle af de dræbere, der hersker i dag, og se hvilke superkræfter, der forener historiens mest succesrige rovdyr.

  • Drabelig skønhed – tag på en kunstnerisk 3D-rejse igennem Tristan Ottos skelet

Dinodyst: Er du dagens bedste dino-forsker?


Træd i palæontologernes fodspor og gå på opdagelse i udstillingen med det sjove og lærerige mobilspil 'Dinodyst'. Sammenlign dinosaurernes skeletter, kranier og tænder med nulevende dyr og find svar på dystens udfordringer. Saml point undervejs og få chancen for at nå dagens topscorerliste! 

DinodystDinodysten er udviklet til din mobiltelefon og kører direkte i din webbrowser – ingen download af app er nødvendig. 
Spillet er udviklet i samarbejde med Copenhagen Game Lab som undervisningsværktøj til elever på folkeskolens mellemtrin men kan spilles af alle gæster i dinosaur-udstillingen.

Besøgsadresse

Statens Naturhistoriske Museum
Øster Voldgade 5-7
1350 København K
Tlf: 22 82 76 79

Åbningstider og entré

Det siger anmelderne

Politiken giver udstillingen fem hjerterPolitiken


Udstillingen har vundet en af museumsverdenens mest eftertragtede priser, SEGD Global Design Awards, for udstillingens 'visuelle rejse'. Se mere...


Nomineret til årets internationale udstilling i den prestigefulde 'Museums and Heritage Awards' 2021. Se mere...

Fakta om Tristan Otto

Danskejede Tristan Otto blev oprindeligt fundet i Montana, USA, i 2010 og har de sidste fire år huseret på Museum für Naturkunde i Berlin.

Et ægte og næsten komplet Tyrannosaurus rex-fossil hører sjældenhederne til, da der fra 1902 og frem til i dag kun er fundet omkring 50 eksemplarer af T. rex’en. Ingen har været 100% intakt, men med sine 170 originale knogler ud af de omkring 300 dele i skelettet er Tristan Otto ét af verdens mest komplette fossiler.


Dinosaurerne er generøst udlånt af Niels Nielsen, Jens Peter Jensen samt to private samlere.

Tristan Otto's rejse


Med et kamerahold følger vi de mennesker, som T. rex'en Tristan Otto rører på sin rejse mod udstillingen i København – fra udstillingschefen i Berlin over chaufføren på dinosaurtransporten til kuratoren på Statens Naturhistoriske Museum. Det er blevet til en lille serie af personlige fortællinger. Og flere kommer til...

Film: Start en samtale

Film: Tristan Otto i Berlin

Film: Bye, bye Tristan

Film: Dinosaurtransport

Triceratops flytter ind


Udstillingen er generøst støttet af:


Louis Hansen fonden logo
Geocenter Danmark Logo
Augustinus Fonden logo
Beckett fonden logo

Dinosaurtransporten er sponsoreret af:


Møbeltransport Danmark logo

Tak for samarbejdet:


Museum für Naturkunde, Berlin

Statens Naturhistoriske Museum understøtter FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling:


FN's verdensmål logo