Tristan Otto

Dinosaurernes konge

19. JUNI 2020 – 28. MARTS 2021

STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM
Øster Voldgade 5 - 7, 1350 København K

UDSTILLING

66 millioner år gammel, 12 meter lang og med næsten alle sine frygtindgydende tænder intakt: Tristan Otto, dinosaurernes konge, er landet i København og giver dig mulighed for at komme helt tæt på et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-skeletter. Tristan Otto er centrum for en af museets mest spektakulære udstillinger til dato og vises side om side med andre unikke dinosaurfossiler.

Udstillingen Dinosaurernes konge stiller skarpt på forholdet mellem rovdyr og bytte. Se hvordan de forskellige dinosaurer udviklede sig for enten at blive bedre jægere eller det modsatte – at undgå at blive spist.

Omdrejningspunktet er Tristan Otto – et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-fossiler. Gennem ham og en række andre unikke dinosaurer fortælles historien om Jordens fortid, nutid og fremtid.

Dinosaurernes konge er derfor også fortællingen om, hvordan en tilsyneladende dominerende dyregruppe endte med at uddø. Udstillingen minder os om, hvor unikt livet på vores blå planet er, og hvordan vi mennesker påvirker det. Men i modsætning til dinosaurerne har vi en mulighed for at stoppe op og vende den negative udvikling, og dermed undgå en sjette masseuddøen.

Tristan Ottos kranium
Tristan Otto's matsorte kranie består af hele 92% originalt materiale – inklusiv næsten alle de frygtindgydende tænder. Fotograf: Frederik Wolff Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum ©

Highlights i udstillingen

 • Tristan Otto – et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-fossiler.

 • Tristan Otto's matsorte kranie består af hele 92% originalt materiale – inklusiv næsten alle de frygtindgydende tænder. Det gør ham til et exceptionelt velbevaret fossil. Kraniet udstilles i øjenhøjde i sin egen glasmontre, der gør det muligt at komme helt tæt på de fantastiske detaljer og stå ansigt til ansigt med historiens mest berygtede rovdyr.

 • Triceratops-kranie – med sin karakteristiske nakkekrave og udstyret med livsfarlige horn og et skarpt næb har denne tonstunge planteæder været et udfordrende bytte for Tyrannosaurus rex.

 • Nanosaurus – kraniet til dette eksemplar, er det mest komplette i verden.

 • Deinonychus – inspirationen bag raptorerne fra Jurassic Park filmene. Navnet Deinonychus er græsk og betyder ‘frygtelige klo’.

 • Krokodille, plettet hyæne og træleopard – mød nogle af de dræbere, der hersker i dag, og se hvilke superkræfter, der forener historiens mest succesrige rovdyr.

 • Drabelig skønhed – tag på en kunstnerisk 3D-rejse igennem Tristan Ottos skelet.

 • Dinodyst: Er du dagens bedste dino-forsker? Træd i palæontologernes fodspor og gå på opdagelse i udstillingen med det sjove og lærerige mobilspil 'Dinodyst'. Sammenlign dinosaurernes skeletter, kranier og tænder med nulevende dyr og find svar på dystens udfordringer. Saml point undervejs og få chancen for at nå dagens topscorerliste! 

  DinodystDinodysten er udviklet til din mobiltelefon og kører direkte i din webbrowser – ingen download af app er nødvendig. 
  Spillet er udviklet i samarbejde med Copenhagen Game Lab som undervisningsværktøj til elever på folkeskolens mellemtrin men kan spilles af alle gæster i dinosaur-udstillingen.

  Alle skoleklasser skal forhåndsbooke besøg i udstillingen 'Dinosaurernes konge' via denne side.

Besøgsadresse

Statens Naturhistoriske Museum
Øster Voldgade 5-7
1350 København K
Tlf: 22 82 76 79

Åbningstider og entré

Lukkeperiode

MUSEET HOLDER LUKKET 9. DECEMBER 2020 - 28. FEBRUAR 2021
Læs mere...

Book din billet online

Undgå kø og udsolgte datoer ved at booke tid og købe din billet til Statens Naturhistoriske Museum på forhånd via vores webshop.

Billetter kan købes fire måneder frem i tiden. Det valgte timeslot markerer din ankomsttid til udstillingerne på Øster Voldgade 5-7, hvor du bl.a. kan opleve 'Dinosaurernes konge' og fra 4. december 2020 også 'Wildlife Photographer of the Year'.

Indenfor 48 timer efter dit timeslot giver samme billet også adgang til ét besøg i Palmehuset i Botanisk Have samt på Zoologisk Museum.

Årskortholdere og gæster med forudbetalte rabatkort så som Copenhagen Card og Parkmuseerne skal også reservere et tidspunkt via webshoppen for at være sikret adgang ved ankomst til museet på Øster Voldgade.

Driftstatus: Du kan i øjeblikket opleve lidt ventetid i webshoppen.

Fakta om Tristan Otto

Danskejede Tristan Otto blev oprindeligt fundet i Montana, USA, i 2010 og har de sidste fire år huseret på Museum für Naturkunde i Berlin.

Et ægte og næsten komplet Tyrannosaurus rex-fossil hører sjældenhederne til, da der fra 1902 og frem til i dag kun er fundet omkring 50 eksemplarer af T. rex’en. Ingen har været 100% intakt, men med sine 170 originale knogler ud af de omkring 300 dele i skelettet er Tristan Otto ét af verdens mest komplette fossiler.

Pressebilleder

Pressebilleder

Dinosaurerne er generøst udlånt af Niels Nielsen, Jens Peter Jensen og en privat samler.

Teaser

Triceratops flytter ind

Tristan Otto's rejse


Med et kamerahold følger vi de mennesker, som T. rex'en Tristan Otto rører på sin rejse mod udstillingen i København – fra udstillingschefen i Berlin over chaufføren på dinosaurtransporten til kuratoren på Statens Naturhistoriske Museum. Det er blevet til en lille serie af personlige fortællinger. Og flere kommer til...

Film: Start en samtale

Film: Tristan Otto i Berlin

Film: Bye, bye Tristan

Film: Dinosaurtransport

Udstillingen er generøst støttet af:


Louis Hansen fonden logo
Geocenter Danmark Logo
Augustinusfonden logo
Beckett fonden logo

Dinosaurtransporten er sponsoreret af:


Møbeltransport Danmark logo

Tak for samarbejdet:


Museum für Naturkunde, Berlin

Statens Naturhistoriske Museum understøtter FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling:


FN's verdensmål logo