29. januar 2019

En stemme fra historien er kommet til Botanisk Have

TAMARINDTRÆER FRA GHANA

Langs den 25 kilometer lange vej, der gik fra det danske slave- og handelsfort Christiansborg ved kysten i Accra i Ghana til plantageejendommen Frederiksgave, plantede slaver i begyndelsen af 1830’erne en allé af tamarindtræer. Plantageejendommen blev brugt som rekreationssted for embedsmænd med ”febersyge”. Nu er frø fra de ghanesiske tamarindtræer på opfordring fra H. K. H. Dronningen plantet i et væksthus i Botanisk Have i København, hvor publikum har mulighed for at nærstudere den spirende stemme fra historien.

Spirende tamarindtræ i Palmehuset i Botanisk Have. Foto: Statens Naturhistoriske Museum.


At Danmark i 1700-tallet var dybt involveret i slavehandelen fra Vestafrika er måske ikke så velkendt. Ikke desto mindre er alléen af tamarindtræerne (Tamarindus indica), der blev anlagt fra slave- og handelsfortet Christiansborg ved kysten i Acccra, Ghana, til plantageejendommen Frederiksgave et bevis herpå. Ejendommen blev brugt som rekreationssted for embedsmænd med ”febersyge” og alléen, der blev plantet og passet af slaver, blev anlagt så de syge embedsmænd kunne transporteres i behagelig skygge.

De fleste af alléens træer er nu fældet, men på en opfordring af H. K. H. Dronningen om at sikre mindet om alléen er frø fra de ghanesiske tamarindtræer sendt til Danmark og sået i Botanisk Have, hvor de nu er spiret og står som et minde om en knap så gloværdig del af vores historie.

Blade med søvnbevægelser

Tamarindtræer er store træer, som kan bliver op til 30 meter høje, de tilhører ærteblomstfamilien og har en relativ unik egenskab:

- Bladene på træet kan foretage det, man kalder ’søvnbevægelser’. Det betyder, at bladene klapper sammen om natten, eller hvis man rører ved dem. Denne observation blev beskrevet meget tidligt af den græske botaniker Theofrastos (371 – c. 287 BC). Vi ved ikke, hvorfor bladene gør det, men måske fungerer det som en slags beskyttelse, siger lederen af Botanisk Have, professor Ole Seberg.

En anden interessant ting ved tamarindtræerne er deres ca. 14 cm lange og 4 cm brede frugter. Når man åbner frøkapslen, ligger der mellem frøene et blødt frugtkød, som kan spises.

- Den smager enten sødt eller syrligt og bliver brugt i mange fødevarer. I Thailand bruger man den som grøntsag, og ellers kan den bl.a. findes både i Worcestershire- og HP-sovs samt i karryretter, chutney, sorbet, bagværk og slik, afslutter Ole Seberg.

Det var under det officielle statsbesøg i november 2017, hvor H.K.H. Dronning Margrethe besøgte Ghana, at hun foreslog, at der skulle tages stiklinger af tamarindtræerne for at søge at bevare dette specielle udtryk for den oprindelige danske tilstedeværelse i Ghana. I sommeren 2018 blev en håndfuld frø i stedet overdraget til Botanisk Have i København, der er en del af Statens Naturhistoriske Museum, hvor de nu spirer til små træer.

Se de spirende tamarindtræer

Hvis du vil se de spirende tamarindtræer med egne øjne, kan de små stiklinger opleves i palmehuset i Botanisk Have i København. Her kan du også finde et fuldt udvokset tamarindtræ, som Botanisk Have har fået via Botanisk Have i Bologna i 1844.

Spirende tamarindtræ i Palmehuset i Botanisk Have. Foto: Statens Naturhistoriske Museum.