6. september 2011

Ildkugle over Nordjylland

NYT FRA RUMMET. En kraftig ildkugle blev observeret over Nordjylland ved 1-tiden tirsdag morgen (d. 6. sept., 2011). Ovenfor ses en videooptagelse af ildkuglens færd over nattehimlen. 

Flere øjenvidner har set en meget kraftig ildkugle over Nordjylland i nat. Ildkuglen blev også fanget af flere kameraer, der netop holder øje med nattehimlen for at registrere eventuelle meteoritfald. Om denne ildkugle kan have resulteret i et meteoritfald, står endnu ikke helt klart. Derfor håber kurator for meteoritsamlingen på Statens Naturhistoriske Museum Henning Haack nu at komme i kontakt med personer, der kan have set noget usædvanligt på aftenhimlen eller hørt braget, som skabes, når en meteor trænger ned gennem atmosfæren med langt over lydens hastighed. Sidste gang, der blev fundet en meteorit i Danmark, var nær Maribo i 2009. Dette fund blev netop gjort på baggrund af beretninger om et højt brag.

Museet vil meget gerne høre fra folk, der så ildkuglen. Specielt observationer fra Nordjylland vil kunne hjælpe os til at lokalisere et eventuelt nedfaldssted. Hvis du så ildkuglen, kan du hjælpe os ved at indtaste din observation på www.ildkugle.dk. Du kan også kontakte Kurator Henning Haack på mail (hh@snm.ku.dk) eller telefon 35 32 23 67.


Meteoritter og Danekræ

I Danmark bliver alle ny-fundne meteoritter erklæret Danekræ og skal afleveres til Statens Naturhistoriske Museum. Hvis man finder en meteorit, skal man ikke røre ved den men derimod underrette museet.

"Et meteorit-nedfald er ganske usædvanligt, og hvis vi finder en meteorit, kan den måske lære os noget nyt om, hvordan vores Solsystem er blevet til," siger Henning Haack.

Endelig kan du blive klogere på meteoritter ved at besøge meteoritsamlingen på vores hjemmeside.

Nyt i sagen

Vi takker for de henvendelser, vi har fået om ildkuglen, som bl.a. blev observeret fra stævnen på Skonnerten Jylland. Desværre kan vi nu konstatere, at hvis der er faldet en meteorit til Jorden, så er den endt i Nordsøen mellem Danmark og Norge.