2. oktober 2020

Verdensberømt fotoudstilling kommer til Statens Naturhistoriske Museum

Ny udstilling

Den internationale fotokonkurrence Wildlife Photographer of the Year er verdens største af sin slags. Nu kommer udstillingen med de 99 bedste billeder af natur og dyreliv til København.

Foto: Arshdeep Singh, Indien. Deltager i gruppen for 11-14 årige fotografer 

Den 4. december 2020 åbner Wildlife Photographer of the Year på Statens Naturhistoriske Museum i København. Udstillingen er produceret af Natural History Museum i London, og konkurrencen er naturfotografernes svar på Oscar-uddelingen, som samler de dygtigste amatører og professionelle fra hele verden.

Udstillingen består af 99 billeder, som en international jury har udvalgt mellem næsten 50.000 indsendte fotos. Blandt dem skal vinderne af de 14 kategorier findes, og den bedste fotograf løber af med den prestigefyldte titel som Wildlife Photographer of the Year.

”Wildlife Photographer of the Year er blevet set af millioner af mennesker over hele verden. De mange smukke fotos vidner om, hvor mangfoldigt livet er på Jorden, men de afspejler også vores udfordringer med klima og dyreliv, der er under voldsomt pres på grund af menneskets påvirkning. I forbindelse med Covid-19 har vi imidlertid set, hvor hurtigt vi kan dreje vores samfund i en bestemt retning, hvis bare der er en samlet vilje til, at dette skal ske. Dette giver et stort håb for, at vi med en fælles målrettet indsats kan sikre en grøn og bæredygtig fremtid for vores blå planet ”, siger Peter C. Kjærgaard, professor og direktør for Statens Naturhistoriske Museum. En af konkurrencens tilbagevendende højdepunkter er kåringen af de bedste unge naturfotografer, som har tre kategorier: 10 år og derunder, 11-14 år og 15-17 år.

”Mangfoldigheden af emner og stilarter i år er virkelig stor, med mere end 25 forskellige nationaliteter repræsenteret. Men hvad der især skiller sig ud, er billederne fra de unge – den næste generation af fotografer, der brænder for naturens verden,” siger Rosamund Kidman Cox, formand for konkurrencens internationale jury.

Vinderen af Årets Wildlife Photographer bekendtgøres ved en prisoverrækkelse, der bliver afholdt tirsdag den 13. oktober 2020 på Natural History Museum i London. For første gang siden 1965 foregår prisoverrækkelserne udelukkende virtuelt. Følg med, når spændingen udløses. Vi deler prisuddelingen på vores Facebook-side fra kl. 21:00 til 22:30 dansk tid.

Foto: Charlie Hamilton James, UK

Fakta om Wildlife Photographer of the Year

Udstillingen: Wildlife Photographer of the Year åbner for publikum på Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7 i København, fredag den 4. december 2020 og løber til 9. maj 2021.

Konkurrencen: Wildlife Photographer of the Year blev oprindelig startet i 1965 af BBC Wildlife Magazine. Den havde tre kategorier og bestod af omkring 600 indsendte billeder. I 1984 blev konkurrencen, som den er kendt i dag, skabt, og den tilrettelægges nu af Natural History Museum i London. Konkurrencen blev fra begyndelsen den førende begivenhed af sin art for naturfotografer og voksede kraftigt gennem årene. I dag gennemgår juryen næsten 50.000 fotos indsendt af naturfotografer fra mere end 86 forskellige lande.

Den internationale jury:

  • Rosamund Kidman Cox (UK), formand for juryen
  • Michael AW (Singapore), undervandsfotograf og forfatter
  • Shekar Dattatri (Indien), filmskaber og naturforsker
  • Tim Littlewood (UK), videnskabsdirektør, Natural History Museum, London
  • Susan McElhinney (USA) Senior Photo Editor, National Wildlife Federation
  • Jaime Rojo (Spanien / Mexico), fotograf og naturforsker

People’s Choice Award: Ud over de 99 udstillede billeder valgt af juryen udpeger Natural History Museum i London yderligere 25 billeder til en global offentlig afstemning. Her kan alle være med til at stemme på deres favorit til People’s Choice Award fra tirsdag den 1. december 2020, og vinderen afsløres tirsdag den 9. februar 2021. Mere information følger.

Bogen: Wildlife Photographer of the Year Portfolio 30 indeholder alle fotos fra dette års konkurrence og kan købes i museumsshoppen fra den 4. december 2020. Den er redigeret af Rosamund Kidman Cox og udgivet af Natural History Museum i London.