9. april 2019

FASHIONED FROM NATURE: Ny udstilling udforsker modens stoflighed

NATUREN PÅ MODE

En kjole vævet af planterødder, øreringe fra 1875 lavet af fuglehoveder eller Emma Watsons Calvin Klein-kjole skabt af plastik fra gamle plastikflasker. Det er nogle af de smukke, inspirerende og foruroligende genstande, publikum møder i den anmelderroste udstilling Fashioned from Nature, der åbner den 13. april på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet. Det komplekse forhold mellem mode og natur udforskes, når udstillingen stiller skarpt på, hvordan modeindustrien har hentet både inspiration og råmaterialer fra naturen i mere end 400 år. Vores tøjvalg har altid afspejlet vores forhold til naturen, og Fashioned from Nature inviterer publikum til at genoverveje indholdet i deres garderobeskab. Samtidig er der en masse optimisme at spore. Nye ideer er på vej, der kan bane vejen til en mere bæredygtig tøjproduktion, f.eks. en kjole lavet af plastikaffald opsamlet ved havets kyster.

“Kun Engle har Vinger” af Nikoline Liv Andersen ©. Fotograf: Signe Vilstrup. Model Josefine Svenningsen, Elite.

FASHIONED FROM NATURE | Særudstilling vises på Geologisk Museum | 13. APRIL – 1. SEPTEMBER 2019

Det er første gang, Fashioned from Nature kan opleves efter premieren hos Victoria and Albert Museum i London. I udstillingen vises eksklusive klædedragter og accessories udlånt fra Victoria and Albert Museum, eksempelvis en elegant bomuldskjole fra 1869 smykket med funklende, grønne dækvinger fra pragtbiller. Klædedragterne præsenteres side om side med naturhistoriske genstande fra Statens Naturhistoriske Museums videnskabelige samling, der knytter sig til modens historie.

- Vi vil både inspirere og give alle mulighed for at forstå og passe på naturens mangfoldighed. Det er vores fornemste opgave som naturhistorisk museum, og det er præcis, hvad Fashioned from Nature gør. Og aldrig har en udstilling som denne været mere relevant og vedkommende, siger professor Peter C. Kjærgaard, museumsdirektør på Statens Naturhistoriske Museum og fortsætter:

- Modeindustrien er en af de mest belastende industrier på kloden med store konsekvenser for Jordens mangfoldighed af dyre- og plantearter. Det er dybt alvorligt. Derfor sætter udstillingen fokus på industriens produktionsvaner og vores egne forbrugsvaner, så publikum kan få et oplyst grundlag at handle ud fra. Samtidig ønsker vi også at fejre naturen som inspirationskilde til smukt og innovativt design, der kan vise vejen frem mod en mere bæredygtig fremtid.

Øreringe lavet af fuglehoveder fra Rødbenet honningsuger (Cyanerpes cyaneus), ca. 1875. © Victoria and Albert Museum, London

Ædelsten og giftige plantefrø

Statens Naturhistoriske Museum huser ca. 14 mio. naturhistoriske genstande indsamlet på ekspeditioner til hele verden.

- Som naturhistorisk museum har vi mulighed for at tilføje den oprindelige udstilling en helt unik ekstra dimension; naturhistoriske genstande der knytter sig til modens historie. Eksempelvis ædelsten, farvestrålende biller, eksotiske fuglefjer, rav, hvalbarder anvendt som kjolestivere og giftige plantefrø forarbejdet til smykker, siger professor og kurator Nina Rønsted fra Statens Naturhistoriske Museum og tilføjer:

- Og så kan vores genstande bedre end noget andet fortælle naturens historie – om dens mangfoldighed og skrøbelighed – og give publikum indblik i hvilken funktion de fantastiske farver, former og materialer har i naturen, hvor de sikrer bestøvning, frøspredning, parringsmulighed eller værner mod at blive spist.

Udstillingen viser modeindustriens voksende omfang fra omkring 1600 til vore dage, dens indvirkning på naturen, og hvordan aktivister, miljøforkæmpere og designere i dag arbejder for en mere ansvarsbevidst modeindustri. Det er den første udstilling, der beskæftiger sig med mode og bæredygtighed i en så bred historisk ramme, og understøtter samtidig Statens Naturhistoriske Museums tilslutning til FN’s Verdensmål.

Pragtbiller fra Statens Naturhistoriske Museums videnskabelige samlinger udstilles side om side med en imponerende musselin kjole fra midten af 1800-tallet, dekoreret med billens farverige dækvinger. © Statens Naturhistoriske Museum.

Highlights

  • Fashionable klædedragter fra samlingerne på verdens førende museum inden for kunst og design, Victoria and Albert Museum (V&A) i London.

  • Fascinerende genstande fra Statens Naturhistoriske Museums videnskabelige samlinger, som knytter sig til modens historie; heriblandt farvestrålende pragtbiller, eksotiske fuglefjer og udstoppede kolibrier brugt til pynt, hvalbarder anvendt som kjolestivere samt nordiske ravstykker og giftige plantefrø forarbejdet til smykker.

  • Spændende nye tekstilprodukter, der allerede findes eller er under udvikling med hjælp fra innovativ teknologi og videnskab – f.eks. en kjole skabt af planterødder.

  • En kjole lavet af plastikaffald opsamlet ved havets kyster og andet fantasifuldt og opfindsomt modetøj skabt med respekt for naturen af en række internationale designere, herunder: Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier, Stella McCartney, Calvin Klein og Nike.

  • Bidrag fra både etablerede og nye danske designtalenter, som viser, at den danske modescene også er med helt fremme både med hensyn til inspirerende design og miljøbevidsthed.