27. december 2019

Dinosaurernes konge kommer til Danmark

Ny udstilling

66 millioner år gammel, 3,4 meter høj, 12 meter lang og med alle sine frygtindgydende tænder intakt: Tristan Otto – dinosaurernes konge kommer til København i april og giver danskerne mulighed for at komme helt tæt på et af verdens mest komplette Tyrannosaurus rex-skeletter.

Tristan Otto
Tristan Otto (T rex.). Fotograf: Frederik Wolff Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum ©

I begyndelsen af april 2020 åbner Statens Naturhistoriske Museum op for én af sine mest spektakulære udstillinger til dato, hvor det danskejede T. rex-skelet, Tristan Otto, bliver centrum for en ny udstilling om dinosaurer. Dinosaurer har en magisk tiltrækningskraft på både børn og voksne – og med denne udstilling får museets gæster en enestående, uforglemmelig og måske endda også lidt skræmmende mulighed for at opleve et T. rex-skelet helt tæt på.

Dinosaurer og naturhistoriske museer er uløseligt forbundet, og for mange står et imponerende dinosaurskelet i en klassisk museumshal som det ikoniske billede på et naturhistorisk museum. Tristan Otto blev fundet i Montana, USA, i 2010 og har hidtil kunnet opleves på Museum für Naturkunde i Berlin. Nu rejser han til Danmark, og det placerer Statens Naturhistoriske Museum i liga med verdens førende naturhistoriske museer.

– Mere end to millioner besøgende i alle aldre har set Tristan Otto på Museum für Naturkunde i Berlin, så vi glæder os meget til at vise ham frem som centrum for vores nye særudstilling, fortæller professor Peter C. Kjærgaard, museumsdirektør for Statens Naturhistoriske Museum.

Tristan Otto
Tristan Otto's matsorte kranie har en enestående grad af fuldkommenhed og består af 98% originalt materiale – inklusiv alle knivskarpe tænder. Det gør ham til et exceptionelt velbevaret fossil. Fotograf: Frederik Wolff Teglhus, Statens Naturhistoriske Museum ©

Tristan Otto

Tristan Otto er ejet af to danskere og opkaldt efter deres sønner. Han er ét af verdens mest komplette T. rex-skeletter; et fantastisk, matsort fossil på 3,4 meter i højden og 12 meter langt. Herudover er han intet mindre end 66 millioner år gammel.

Det matsorte kranie har en enestående grad af fuldkommenhed og består af 98% originalt materiale – inklusiv alle knivskarpe tænder. Det gør ham til et exceptionelt velbevaret fossil.

Et ægte og næsten komplet fossil hører til sjældenhederne, da der fra 1902 og frem til i dag kun er fundet omkring 50 eksemplarer af T. rex’en. Ingen har været 100% komplette, men med sine 170 originale knogler ud af 300 er Tristan Otto ét af verdens mest komplette fossiler.

Et museum for hele Danmarks befolkning

– Vi glæder os til at åbne udstillingen for alle, der besøger museet. Vores mål er, at danskerne skal opleve Tristan Otto og udstillingens andre fascinerende skeletter og fossiler som spændende fortællere fra en verden, der forsvandt, men som banede vejen for dét, vi kender i dag, fortæller Peter C. Kjærgaard.

Et vigtigt mål med udstillingen er at styrke befolkningens engagement i og forståelse for naturen samt at understøtte rekrutteringen til de naturvidenskabelige uddannelser. Gennem udstillingen ønsker museet at inspirere børn og unge, så vi også i fremtiden har dygtige forskere. At komme tæt på Tristan Otto og blive inddraget i deres fantastiske fortællinger, kan blive indledningen til en livslang interesse for naturvidenskab.

– På Statens Naturhistoriske Museum skaber vi udstillinger og oplevelser for alle, understreger Peter C. Kjærgaard.

Udstillingen med Tristan Otto vises på Statens Naturhistoriske Museum fra begyndelsen af april og minimum ét år frem.

Emner