25. august 2009

Ukendt mejer set i Danmark

En ny mejerart er fundet i Danmark, og forskere fra Statens Naturhistoriske Museum vil gerne have befolkningens hjælp til at finde flere eksemplarer. Indtil nu har dyret ikke noget navn, men en mejer er det.
Mejere ligner edderkopper med utroligt lange ben. De ynder at sidde på mure, vægge og lofter. Det er en god tid at kigge efter mejere nu, da sensommer og efterår er højsæson for mejere.

Foto: En flok "masse-mejere" på et hus i Holland. Foto: Hay Wijnhoven

Den nye mejer optræder i store tætte flokke. Forskerne kalder den indtil videre for "massemejer".

Masse-mejeren har gennem de seneste år bredt sig op gennem Europa, men ingen ved, hvor den kommer fra - måske Nordafrika? Arten er ikke kendt af forskerne og har ikke en gang fået det latinske navn, som alle beskrevne dyrearter har. Det første danske eksemplar af "masse-mejeren" blev fundet i Åbenrå sidste efterår, og der er god grund til at forvente flere fund i år. Den skulle være let at kende på grund af dens forkærlighed for at sidde i tætte flokke.


Der er indenfor de seneste 20 år kommet flere nye mejer i Danmark, orange vægmejer, gaffelmejer og monstermejer. Da sidstnævnte blev opdaget på Fyn for nogle år siden, var danskerne gode til at gå på jagt efter flere eksemplarer og det var med til at kortlægge dens udbredelse.


Henrik Enghoff og Jan Pedersen fra Statens Naturhistoriske Museum er meget interesserede i at høre om fund af masse-mejeren og andre bemærkelsesværdige mejere. De to forskere kan kontaktes på telefon eller per mail.
Henrik Enghoff, henghoff@snm.ku.dk, tlf 27141036
Jan Pedersen, japedersen@snm.ku.dk, tlf. 35321108