#5: Grisen - en julespecial
December er den tid, hvor de traditionelle retter som sylte, flæskesteg og medister kommer på bordet, og mens julen nærmer sig, kommer der også en gris på bordet i konservatorværkstedet på Statens Naturhistoriske Museum. Foran publikum skærer konservator Abdi Hedayat grisen for, og tre griseeksperter fortæller om grisens biologi og historie; om griseavl, grisens udvikling fra forhistorien til i dag og om flæskets plads i det nordiske køkken.
Hent podcasten via:
- Direkte download
- iTunes
- Spotify
- din foretrukne podcast app
DISSEKTION er produceret for Statens Naturhistoriske Museum af Hz&Tone med støtte fra 15. Juni Fonden.
Medvirkende: Abdi Hedayat, Merete Fredholm, Anne Birgitte Gotfredsen og Jonatan Leer.
Tilrettelæggelse: Mikkel Bøgeskov Andersson og Anna Thaulow.
Redaktion: Karsten Elmose Vad og Anne Katrine Gjerløff
Foto: Karsten E. Vad
Læs mere:
- Om Københavns Universitets forskning i svineavl og svins sundhed på forskningscenteret CPH Pig
- Om julens traditioner; flæsk, pølse og andre retter med julegris i den danske landbokultur i 1700- og 1800-tallet på Historie on-line
- I 2014 blev stegt flæsk kåret som den danske nationalret – læs om afstemningen på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside
- Svinets udvikling, de forskellige former for svin og svinets betydning i landbruget kan man se mere om her i en artikel fra Den Store Danske og på denne hjemmeside skabt af forskere og dyrlæger.
- Læs om svin i oldtiden og se kranier fra vildsvin og tamsvin på denne side fra Nationalmuseet. Du kan også se vildsvin og andre dyr fra Danmarks forhistorie i udstillingerne på Zoologisk Museum.
- Læs mere om samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum her