#5: Grisen - en julespecial

December er den tid, hvor de traditionelle retter som sylte, flæskesteg og medister kommer på bordet, og mens julen nærmer sig, kommer der også en gris på bordet i konservatorværkstedet på Statens Naturhistoriske Museum. Foran publikum skærer konservator Abdi Hedayat grisen for, og tre griseeksperter fortæller om grisens biologi og historie; om griseavl, grisens udvikling fra forhistorien til i dag og om flæskets plads i det nordiske køkken.

Hent podcasten via:

DISSEKTION er produceret for Statens Naturhistoriske Museum af Hz&Tone med støtte fra 15. Juni Fonden.

Medvirkende: Abdi Hedayat, Merete Fredholm, Anne Birgitte Gotfredsen og Jonatan Leer.

Tilrettelæggelse: Mikkel Bøgeskov Andersson og Anna Thaulow.

Redaktion: Karsten Elmose Vad og Anne Katrine Gjerløff

 Foto: Karsten E. Vad

 Læs mere: 

  • Om Københavns Universitets forskning i svineavl og svins sundhed på forskningscenteret CPH Pig
  • Om julens traditioner; flæsk, pølse og andre retter med julegris i den danske landbokultur i 1700- og 1800-tallet på Historie on-line
  • I 2014 blev stegt flæsk kåret som den danske nationalret – læs om afstemningen på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside
  • Svinets udvikling, de forskellige former for svin og svinets betydning i landbruget kan man se mere om her i en artikel fra Den Store Danske og på denne hjemmeside skabt af forskere og dyrlæger.
  • Læs om svin i oldtiden og se kranier fra vildsvin og tamsvin på denne side fra Nationalmuseet. Du kan også se vildsvin og andre dyr fra Danmarks forhistorie i udstillingerne på Zoologisk Museum.
  • Læs mere om samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum her