1. april 2024

Stenredskaber?

Bestemmelse

Kære Natureksperter Min onkel er landmand på Thy. Han er i løbet af årene stødt på mange spændende sten(-redskaber) i forbindelse med pløjning af markerne. Kan I lokkes til at se på, om stenene på billederne er naturskabte og/eller menneskeskabte genstande, herunder fra hvilken periode de måtte være fra? På forhånd mange tusind tak. Mvh. Birgitte

Kære Birgitte
Tak for din henvendelse.
Det er nogle rigtig spændende fund din onkel har fundet. Det kan nogle gange være svært at vurdere om ting er menneskeskabte eller om de er skabt naturligt, specielt kun ud fra billeder.
Den hammerformede sten øverst til højre ser umiddelbart menneskeskabt ud. Det ligner en form for stenøkse. Jeg tør ikke komme med et bud på hvor gammel den er. Du kan måske prøve at kontakte Nationalmuseet hvis du vil vide mere om den, de har bedre forstand på den slags end os.
Der er dog nogle fossiler i din samling, de to flotte sten nederst til højre ligner kiselsvampe fossiler. Kiselsvampe er en uddød art af svamp som var noget af det der dannede flint.
De 2 sten nr 2 fra højre ligner ikke at de er menneskeskabte, da jeg synes det ligner deformation- eller tørkesprækker.
De 2 nederste sten til højre virker dog til at være menneskeskabte men meget nye, da de er meget glatte. Det er svært at se det på billedet. Kan du se nogle afslag på dem, eller er de helt glatte? Du er velkommen til at sende nogle flere billeder af dem, så vil jeg gerne kigge på dem igen.
Vi håber du kunne bruge vores svar til noget 😊

Emner