4. november 2023

Meterorit?

Bestemmelse

Hej Natureksperter. Jeg har for et årstid siden fundet denne sten i haven. Den er tungere og anderledes end andre sten, vejer 46 g. Er det en meteorit? Mvh Karin

Hej Karin

Tak for din mail!
Vi har samlet en vejledning for genkendelse af meteoritter:
https://snm.ku.dk/natureksperterne/docs/Genkend_en_meteorit.pdf
Meteoritter er meget forskelligartede og kan se vidt forskelligt ud. De kan derfor være rigtig svære at genkende – selv for geologer. Der er dog nogle karaktertræk som altid er gode at se efter når man undersøger en mulig meteorit. Meteoritter er nemlig typisk:

  • Magnetiske
  • Tunge ift. de sten vi finder på Jorden
  • Mørke udenpå (med en såkaldt ”smelteskorpe”)
  • Runde
  • Uden lufthuller eller ”vesikler”

Umiddelbart vil jeg ikke mene at din sten er en meteorit. Det ligner derimod obsidian, som er en slags vulkansk glas og er typisk sort og har muslet brud, hvilket betyder at dets brudflader kan ligne muslingeskaller i form, frem for fx kubiske brudflader. Vulkansk glas kan dannes når lava ved vulkanudbrud bliver slynget op i luften og derfor størkner enormt hurtigt. Fordi det går så hurtigt, er der ikke tid til at danne krystaller og teksturen bliver glasset. Der kan være små huller i glasset kaldet vesikler, som er dannet af gasbobler i lavaen. Vulkansk glas kan også dannes fra enormt viskøs lava, som er så tyktflydende at grundstofferne i smelten ikke kan bevæge sig frit rundt og finde sammen. Derfor bliver der ikke dannet krystaller, men i stedet glas når lavaen størkner. Når man finder vulkanske bjergarter i Danmark, er det typisk fordi de er kommet hertil under den sidste istid, hvor gletsjere transporterede masser af sten med sig fra Norge og Sverige.

Jeg håber at du kan bruge mit svar og bliver ved med at forholde dig nysgerrig til naturen omkring dig!
Mvh.

Emner