5. juli 2022

Forhistorisk blæksprutte

Bestemmelse

Kære Natureksperterne Jeg har fundet vedlagte forstening på Saltofte Strand på sydvestfyn nedenfor klinterne Den er ca 3-3,5 cm på begge sider og ca. 1 cm tyk og helt glat – den som jeg kalder forsiden er gjort våd – derfor den mørkere farve. Har I nogen ide om hvad det kan være for noget Tusind tak på forhånd for jeres svar Med venlig hilsen

Det ser rigtig spændende ud, det du har fundet. Det ser ud til, at du har fundet et stykke af en forhistorisk blæksprutte. Det, du kan se på fossilet, er et stykke af den skal, som blæksprutten har haft. De hvide linjer på fossilet er vægge, der har været inde i skallen, og de har opdelt skallen i flere kamre, som er dem, der ligger imellem de hvide linjer. Strukturen på "forsiden" af fossilet er det, man kalder for siphon. Her har der siddet et organ, som hjalp blæksprutten med opdrift (altså om den skulle synke i vandet eller stige op). Selve blæksprutten med øjne og arme ville have siddet for enden af denne skal. Disse blæksprutter var meget almindelige i den geologiske tidsperiode, som vi kalder for Ordovicium (fra 485-444 millioner år siden).

Hvis du har tid og lyst, må du meget gerne tage billeder af fossilet fra de andre vinkler (især enderne), for så kan jeg måske give dig et bud på slægten (hvilken blæksprutte det var)

Emner