6. september 2021

Hvalers hørelse

Grunden til at hvaler strander, når de har været i nærheden af undervands-eksplosioner (eller tæt på høj sonar), er kort sagt, at de bliver forskrækkede over lyden og stiger for hurtigt til overfladen. Hvaler kan sagtens finde ud af at dykke dybt og så trykudligne ved overfladen, men hvis de bliver forskrækkede og stiger hurtigere end de bør, så får de dykkersyge. Dykkersyge kan ses i vævet på de døde dyr, hvor gasbobler er trådt ud i muskelvæv og lunger. Det er også derfor at man efter større sprængninger pga. olieboringer eller flåde-øvelser ofte ser de samme arter strande - og det er de arter, som dykker dybt. Blandt disse arter er næbhvaler, som dykker dybest af alle hvaler (rekorden er 2990 m), og især Cuviers næbhval ses ofte strande på grund af sprængninger eller øvelse med sonar. Næbhvaler er desværre også nogle af de hvalarter man ved mindst om, så det er dobbelt så ærgeligt at de bliver så påvirkede.

Det er svært at sige hvorfor ingen tænker på hvalerne i disse tilfælde - men jeg tror desværre det handler om penge, for olien er jo vigtig at få fat i, og flåden skal vel kunne træne med deres sonar. Jeg tror heller ikke det får den store opmærksomhed i medierne, fordi det oftest kun er nogle få dyr der skyller ind - det ser ikke helt så voldsomt ud som de massestrandinger af hundredevis af individer der forekommer af og til. Der har lige været to massestrandinger inden for den sidste måned på den sydlige halvkugle, det var dog flokke af grindehvaler (en bestod vist af lidt over 200 individer). Og de strander (mener man) ikke på grund af larm, men fordi de bliver forvirrede over hvad vej de skal svømme og pludselig ender på for lavt vand. 

Men der er dog masser af forskning på området: I Middelhavet er der et netværk, som sender besked ud til hval-forskere når der rapporteres en NATO-øvelse, således at forskerne kan være ekstra opmærksomme på hvaler der skyller ind på stranden i de følgende uger. Enkelte forskere er også godt igang med at undersøge, hvorvidt sonar der stiger langsomt har samme effekt på dyrene som den almindelige sonar der bruges i flåden (den stiger enormt hurtigt). De har kommunikeret med nogle flåde-folk, og de var interesserede i at høre om resultaterne. Så det er heldigvis ikke et stillestående forskningsfelt, og noget man ihvertfald i hval-verdenen er meget opmærksom på.