1. september 2020

Forstenet søpindsvin

FORSTENING

I påsken gik vi tur langs Limfjorden ved Toftum Bjerge – mellem Struer og Lemvig – og fandt nogle spændende ting på stranden. Mest interessant er denne rødlige sten, som minder om flint, og som har en struktur eller aftegning som vi ikke har set før. Både i størrelse og mønster ligner det majskorn. Er det en forstening, eller en særlig stenart, eller måske noget som er ridset ind (menneskeskabt)? Vi fandt også hvad vi tror er en del af et forstenet søpindsvin, er det korrekt?

Billede 1
Billede 2

Jeg vil faktisk vove at påstå, at både billede 1 og 2 er stykker af forsteninger af søpindsvin. Søpindsvinene har det her runde kalkskelet, og det er opbygget af mange flersidede (polygone) flader. Som søpindsvinet vokser, laver den en ny række plader oppe fra et vækstpunkt på toppen af kroppen. Der vil altid være det samme antal plader i hver række, uanset hvad størrelsen eller alderen er på dyret. Dette betyder, at pladerne bliver større, jo mere dyret vokser, og de nederste plader vil altså være ældre end de øverste. Et ældre søpindsvin vil dog have flere pladerækker end et yngre søpindsvin. Billede 1 ligner meget en forstenet af indersiden af et søpindsvin, hvis man kan sige det sådan - derfor kan vi så aftegningerne fra de flersidede plader. Jeg er ikke 100% sikker (måske mere sådan 87-93% sikker), men det er mit bedste bud.

Billede 2 er helt sikkert fra et søpindsvin. Her kan man se de udvendige aftegninger. Hullerne er aftegninger af ledene, hvor piggene sad, da dyret var levende. Lige for at tilføje en lille ekstra funfact, så kan jeg fortælle, at de huller fra piggene, vi kan se, er ved en anden slag plader (kaldet radiærpladerne), som altså er forskellig fra den flersidede plade. Radiærpladen ser mere kvadradisk ud, og så er de typisk mindre en de flersidede plader.

Jeg har vedlagt et billede, hvor jeg har prøvet at illustrere de forskellige plader, som jeg beskriver.