23. januar 2015

Er det en fisk, vi har fundet?

Bestemmelse

I midten af december skyllede en død "fisk" op på stranden på Bøtø (Marielyst) på Sydfalster, hvor vi bor. Den er 120 cm lang, slank og jeg mener den har en halefinne som en pighaj, hvor den øverste finne er større end den nederste del. Rygfinne/-r manglede, da den drev i land. Den har et knogleskelet, og den har små spidse tænder i én række i såvel under- som overmund. Det var ikke en normal fisk, som nogen af os herboende kender. Hvad er dens artsmæssige identitet, spørger Oluf Hauerslev, Væggerløse.

Det er et marsvin, I har fundet. Der er altså tale om en hval, som er et pattedyr, og ikke en fisk. Hos fisk står halen lodret op og ned i forhold til kroppen, mens den hos hvaler sidder vandret, hvilket fremgår af det ene af dine fotos. At den ene side af halefinnen synes mindre, kan måske skyldes, at den er blevet slidt i brændingen. Hos benfisk er halen opbygget af finnestråler, en række ens skeletdele, der stråler ud fra enden af rygsøjlen, mens halen hos hvaler er dannet af bindevæv, der sidder fast på de sidste halehvirvler.

På billedet kan man ane, at ryggen er skadet netop det sted, hvor man ville forvente at finde rygfinnen, som må være blevet slidt af. Der er trods alt tale om et råddent kadaver i opløsning, som mågerne nok har hakket løs på et stykke tid.

Med sine 1,2 meter er der tale om et lille eksemplar, sikkert et ungdyr, de fuldt udvoksede marsvin måler typisk mellem 1,4 og 1,9 meter. Den nyfødte unge kan måle helt op til 80 cm. I levende live er huden brunlig eller sort, den gustne gullige farve på jeres fund skyldes forrådnelsesprocesserne.

Skelettet, som man kan se på et andet af dine fotos, er meget kraftigt, hvilket taler imod de fleste fiskearter. Man kan fx se nogle kraftige ribben og ryghvirvler med store rygtappe. Hos benfisk vil skeletdelene typisk være mere spinkle, og hos hajer er de lavet af brusk.

Det skal lige siges, at man ikke kan være 100 procent sikker på, at det er et marsvin ud fra et foto. Det kunne fx være en unge af en anden hvalart. For at afgøre spørgsmålet ville man bl.a. kigge nærmere på tænderne. Hos marsvin er de spadeformede, mens de hos delfiner er kegleformede.

Marsvinet er den eneste hvalart, som er almindelig i danske farvande. Den kan findes langt ind i Østersøen, men ses kun sjældent omkring Bornholm. Den kan finde på gå op i floder, bl.a. Neva, der løber gennem Sankt Petersborg.

På hjemmesiden hvaler.dk kan man finde oplysninger om hvaler set i Danmark, og her kan man bl.a. læse om et par kajakroere, der i 2013 for første gang i 12 år har set marsvin ved Falsters østkyst ud for Corselitze, lidt nordligere end Marielyst. Så måske er marsvin ikke noget almindeligt syn i jeres område.