15. august 2014

En mutation i klorofylet

Planter

Hvorfor har én gren gule blade på mit egetræ, år for år i hele sæsonen? Spørger Per.

Umiddelbart kunne man måske forestille sig, at bladene sidder på en gren, der er knækket eller hvor tilførslen af næringsstoffer og vand på en eller anden måde er blevet hindret. Men som du skriver, sker det på samme måde hvert år, så vi skal nok have fat i forandringer i arvemassen, dvs. mutationer.

Det meste af træet ser normalt ud med fine grønne blade, det ligner alle andre egetræer. Men hvis man kiggede nøje efter og lavede dna-undersøgelser af alle grene og skud, vil man hurtigt opdage, at der er mange mutationer, som er kommet til siden frøet spirede. Og da en eg vokser ved at skyde nye knopper, vil alle de grene og kviste og blade og blomsterknopper, der dannes fra samme skud, også bære de samme mutationer. Jeg vil tro, at de gule blade skyldes en eller anden – måske flere mutationer, og det forklarer, hvorfor alle de gule blade sidder på samme gren. 

Noget tilsvarende kan ske hos os mennesker. Vi dannes ud fra en befrugtet ægcelle med en enkelt kopi af fars og mors dna. Men som tiden går, og alle kroppens celler dannes, kan der let opstå småfejl – mutationer – i cellernes dna, og den slags mutationer vil gives videre til nye generationer af samme slags kropsceller. 

Den slags mutationer i kropscellerne – somatiske mutationer kaldes de – giver vi ikke videre til vores børn. Det sker kun med mutationer, der opstået i selve æg- og sædceller. Men for planter er sagen en ganske anden, her kan den slags mutationer godt gives videre til efterkommerne.

Lad os bare tage dit egetræ. En stilkeg sætter både han- og hunblomster, og hvis der dannes blomster på grenen med de gule blade, vil der helt sikkert dannes både pollen og frø med den eller de mutationer, som giver bladene deres farve.

Men hvis mutationen har ramt klorofylet, som normalt farver bladene grønne, så vil en lille ege-spire, der har arvet mutationen, ikke overleve ret længe. Når den har brugt næringen i frøet op, må den leve af det sukker, som den kan danne ud fra Solens lys. Men hvis der er en mutation i klorofylet, som netop er det molekyle, der indfanger sollyset, vil den hurtigt sulte ihjel. Så jeg vil tro, at du ikke finder nye gule egetræer omkring det gamle modertræ.