15. august 2014

Bladet af en blodbøg

Planter

Jeg har de seneste dage siddet i skyggen under en dejlig rødbøg (blodbøg), og kom til at tænke på hvordan det egentlig er med rødløvede træer - er det en variation fra naturens hånd, som mennesker har avlet videre på? Synes mest, man finder dem i haver og ikke ude i den vilde natur. Er det rigtigt, eller hvordan er de rødløvedes oprindelse og historie? Og hvordan er det med deres fotosyntese - fungerer den lige så godt som de grønne planters? Så vidt jeg husker, er klorofylet grønt, men er de rødløvede egentlig grønne inden under eller hvad? På min rødbøg var der stærktfarvede, næsten pink, pletter på nogle af bladene - hvad kan det have været? Spørger Trine Lacoppidan Kæstel.

Blodbøgen er opstået ved en mutation, der har øget produktionen af røde farvestoffer, anthocyaniner, i bladene. De samme farvestoffer findes også i alle andre bøgeblade, men her ser man primært den grønne farve, der stammer fra klorofylmolekylerne, som indfanger Solens lys under fotosyntesen.

Blodbøgen i haven ved Gråsten Slot, Sønderjylland. Foto af Hubertus, distribueret under en CC BY-SA 3.0 licens.

Det er anthocyaniner, der giver rødkål og vindruer farve, og i bøgebladene er de med til at beskytte mod skader fremkaldt at stærkt lys. Under produktionen af stofferne dannes desuden fenoler, der er giftige for insekter, der vil æde bladene. Blodbøgens røde farve indfanger således noget af sollyset, men der passerer nok til, at træet kan overleve med sin fotosyntese, og bladene ville altså være grønne, hvis ikke den røde farve var så kraftig.

Blodbøge over hele kloden stammer altså fra en eller flere mutanter, og siden har man avlet på efterkommere eller drevet dem frem som kloner. Nogle steder kan man læse, at den første blodbøg blev opdaget i en skov nær den midttyske by Sondershausen i Thüringen en gang i 1700-tallet. Det er muligvis det træ, alle nutidens blodbøge stammer fra. I en ældre kilde fra 1680 kan man læse, at der groede tre træer med røde blade ved Zürich. Man sagde, at de var spiret frem på det sted, hvor fem brødre havde slået hinanden ihjel.

Rødbladede mutanter er utvivlsomt opstået hos mange planter og træer, og man har fremavlet talrige have- og stueplanter, hvor anthocyaniner giver særligt flotte blade og stængler. Nogle former har brogede blade eller plettede. Blodbøge kan fx have lysere pletter på bladene, som dem du har set, og nogle udvikler en meget dyb grøn farve i løbet af sommeren.