18. juli 2014

Højt til vejrs

Dyr

Forleden hørte jeg nogle summelyde fra en redekasse, jeg har hængende i haven, og efter nogen tid fløj der en humlebi ud af hullet. Jeg ved, at hvepse kan finde på at bygge bo i redekasser, men kan en humlebi også finde på det? Spørger B.M fra Gladsaxe.

Det er der i hvert fald nogle af dem, der kan, og mit bedste gæt vil nok være, at der er tale om arten hushumle. Den er ret nem at kende. Den er som andre humlebier behåret og har en rødbrun forkrop og en bagkrop, der er sort med en hvid spids. Den kan måske minde lidt om agerhumle, som også kan have rødbrun forkrop, men mangler den hvide spids på bagkroppen.

Langt de fleste humlebier bygger deres reder under jorden eller på den, fx i gamle musereder eller fuglereder eller mellem tæt græs. De første humlebier, man møder om foråret er dronninger, der langsom brummer rundt, lavt over jorden, på jagt efter et godt redested.

Foto af Christian Sand, distribueret under en CC BY-SA 3.0 licens.

Hvis man støder på humlebireder i eller nær huset, er der som regel tale om hushumle eller stenhumle. Stenhumle er sort med en rødlig bagkropsspids. Den bygger som regel rede i jorden eller under sten, og det er næsten kun hushumlen, man støder på så højt til vejrs som i en fuglekasse. På nettet kan man endda læse et indlæg fra en mand, der stødte på en hushumlerede i noget gammel isolering i en udestue.

Det ser ud til, at hushumlen holder af at opholde sig nær bebyggelser, og den gør et godt stykke arbejde i haver og plantager. Den besøger en lang række forskellige blomster, og den er sikkert vigtig for bestøvningen af mange frugtbuske, især hindbær og brombær.

Hushumle har tilsyneladende spredt sig til nye levesteder op gennem 1900-tallet. Omkring 1920 blev den anset for at være sjælden i Danmark. Det kan man læse på den danske rødliste. Men den er siden blevet meget mere almindelig, og på rødlisten, der især interesserer sig for arter, der kan være truede eller som er i nedgang, menes den ikke at være i fare.

Man kan også slå den op på den udmærkede danske naturhjemmeside Fugle og Natur, og her kan man fx se, at den er blevet fundet af hjemmesidens brugere over det meste af landet, bortset fra det sydvestlige Jylland og på Bornholm.

Oprindelig fandtes hushumlen fra Fastlandseuropa til Kamtjatka, men ikke fx omkring Middelhavet eller i størstedelen af Spanien. I 2001 så man den første hushumle i England, og siden har den spredt sig til Skotland og Wales, og i 2008 kom den til Island.

 

Emner