20. juni 2014

Irregulære søpindsvin

Livet på jorden

Hvad er denne lille forstening? Spørger Anna lise, den ligner en skildpadde og er fundet ved Vejle Fjord.

Jeg indrømmer, at ligheden med en lille skildpaddes skjold er slående, men det er et forstenet søpindsvin, du har fundet. Det er et af de såkaldt irregulære søpindsvin, som har en højre- og venstreside, der er hinandens spejlbillede. Hos mange andre søpindsvin er skallen symmetrisk omkring en central akse som egerne i et hjul.

Dit søpindsvin har haft en hvælvet overside og en flad underside, det er den man ser på dit foto med en stribe tværsover. Det er også her, man finder søpindsvinets mundåbning og gat. Mundåbningen peger nedad på dit foto, og her kunne man let tro, at skildpadden (hvis det ellers var sådan en) havde haft sin halsåbning.

Øverst, hvor der er en lille bule, har søpindsvinets gat siddet, og her kunne man let forestille sig en hale stikke ud. Men åbningerne er ikke særlig store, på en skildpadde stikker for- og bagben nemlig ad af hoved- og haleåbningerne, som er brede.

Ligheden med et skildpaddeskjold understreges yderligere af striberne på undersiden, der grangiveligt ligner sammenvoksningerne mellem bugpladerne i et skildpaddeskjold, men de må være opstået under fossilets dannelse.

 

Emner