15. september 2014

Syngende danske insekter

Bestemmelse

Så vidt jeg ved, lever der adskillige cikadearter i Danmark, men deres sang høres ikke som den gør under sydlige himmelstrøg efter mørkets frembrud. Inden for den sidste uge, har både min nabo og jeg hørt cikadesang efter mørkets frembrud her i Snekkersten, kan det have sin rigtighed? Spørger Vibeke Haarup fra Snekkersten.

De sydeuropæiske sangcikader kan høres langt væk, især når hannerne sidder i flok og kalder på hunnerne. De danske cikadearter er meget mindre, men lytter man godt efter, kan man også høre de danske arter synge. Man kan fx fange en han i et lille rør, som man lukker til, så kan man med lidt held høre den synge, hvis man holder røret helt op til øret, det har jeg i hvert fald læst mig til på nettet. Man kan fx lede efter skumcikader i de små skumklatter, man kalder gøgespyt, som er så almindelige på græs og urter.

Cikadegræshoppe. Foto af Julius Rückert, distribueret under en CC BY-SA 3.0 licens.

Men det er altså ikke cikader, du kan høre i Snekkersten. Blandt de syngende danske insekter er det især græshopperne, man bemærker, og nogle af dem er netop aktive hen på sensommeren. Stor grøn løvgræshoppe larmer som en symaskine, og den art, man kalder vortebider, snurrer som et cykelhjul med gearnav. Begge arter findes på Sjælland. Man skal have øjnene med sig, hvis man skal finde dem mellem blade og stængler, da de er godt kamuflerede.

Cikadegræshoppens sang er en hurtig snurren, som – knap så overraskende - kan minde om cikadesang, og nogle mener at den let kan forveksles med fuglen græshoppesanger, som du måske selv har hørt ved en varm sommernat ved tilgroet mose. Cikadegræshoppen er endnu sjælden i Danmark, men er ved at sprede sig. Jeg vil til gengæld ikke tro, at der er tale om en fårekylling, da den eneste danske art, husfårekylling, kun lever inden døre og desuden er blevet meget sjælden.

Måske er det en helt særlig slags græshoppe, der er tale om. Jordkrebsens sang er en hurtig og høj snerren, som nogle synes minder om natravnens, men som også kan minde en del om de sydeuropæiske cikaders. Den kan synge uafbrudt i lang tid, lige som cikaderne kan, og den larmer mindst lige så meget. Det lader til, at den her til lands især synger på lune aftener og nætter i maj og juni, altså lidt tidligere end dine lyde, og jeg ville gerne høre fra dig igen, hvis det skulle vise sig at være en sen jordkrebs. Den er ret sjælden, men de senere år har man bl.a. hørt den omkring Gadevang nord for Hillerød.

Jordkrebsen bliver op til 5 cm og har meget store og kraftige forben, der kan minde om muldvarpens. Den lever i gange i jorden, hvor den jager insekter og orme og æder plantedele. Når den synger, føres lyden til jordoverfalden gennem nogle særlige gravegange, der forstærker lyden på samme måde som en højttalers horn. Jeg vil tro, at det kan være svært at finde den, så man skal nok bruge lidt tid på at lytte sig frem.

Det bedste ville nok være, hvis du lånte bogen ”De danske græshopper” af Ole Fogh Nielsen, udgivet i 2000. På en medfølgende cd kan man høre de danske arter, og så er det bare at sammenligne med den, der larmer i jeres nabolag. Du kan også slå de danske arters videnskabelige navne op på nettet, måske via hjemmesiderne Fugle og Natur eller allearter.dk (vortebider hedder fx Decticus verrucivorus). Med det videnskabelige navn kan man søge videre efter lyd- og videooptagelser på nettet.

Emner