17. september 2014

Japansk kvæde

Bestemmelse

Vi har en 2 meter høj busk i vor have, som er 7-8 år gammel. Med årene er den begyndt at komme med en masse frugter. Er der mulighed for at finde ud af, hvad det er, og om de evt. kan bruges til noget? Spørger Per Danielsen fra Skjern.

Det er en japansk kvæde, på latin Chaenomeles speciosa, som kan blive op mod 4 meter. Den plantes som en prydbusk, men man kan godt bruge frugterne. De er meget hårde, hvad du nok har bemærket, og spises som regel ikke rå. Man bruger dem først og fremmest til at lave gele, fx som juleslikket kvædebrød, syltetøj (eller marmelade) og undertiden saft. Du kan finde mange opskrifter på nettet.

Den kvæde, man normalt anvender i mad, er en art i en helt anden slægt med det videnskabelige navn Cydonia oblonga. Den har større, nærmest pærelignende frugter, og bruges på samme måde som den japanske kvæde. De fleste mener, at denne art smager bedre, og jeg har selv anvendt den i varm mad og som tilbehør til det kolde bord. Man kan også tilsætte tørret kvæde til te, eventuelt sammen med tørret æble.