29. september 2014

En harlekinmariehøne

Bestemmelse

På et bøgeblad i vores hæk fandt vi denne mariehøne. Den ligner fuldstændig de almindelige gule med sorte prikker - altså bare uden prikker. Ved siden af den på bladet sad noget, som muligvis kunne være resterne af en 'ham', hvor der måske har været prikker på. Skifter mariehøner overhovedet 'ham', eller findes der bare en helt gul variant. I fald de skifter ham, passer det så, at man kan sige noget om billens alder ud fra antallet af prikker? Spørger Sofie på 5 år og Frederik på 7 år.

Det sidste først. Nej, man kan ikke sige noget om en mariehønes alder ved at tælle pletterne. Der er flere arter af mariehøns, og nogle af dem har få prikker, andre mange, og hos nogle arter kan antallet af pletter svinge meget. Men de får ikke flere med alderen. 

Men lige i jeres tilfælde, kan man sådan set godt sige noget om dens alder. Mariehøns er som regel gule uden pletter, når de klækker, og med tiden får de så deres farver og pletter – fx gul, rød, orange og sort. Jeres mariehøne er altså lige kravlet ud af sin larvehud, og jeg tror, at man lige kan ane en sort plet på venstre side af dækvingerne. Den har levet som larve i et par uger, hvor den har jaget bladlus. Den ham, I fandt, er sikkert den gamle, tomme larvehud. Larvehuden er som regel prikket eller stribet.

Jeg tror ikke, at det er en af de normale gule mariehøns med sorte prikker, I har fundet. Jeg tror, at det er en harlekinmariehøne. Og det skyldes, at den har et relativt stort hoved (oppe til venstre med de to følehorn), og fordi det sorte mønster på forkroppen ligner et M, noget jeg har set på andre harlekinmariehøns. Det er lige netop en af de arter, der kan have både få og mange pletter. Den kan være rød med ingen eller op til 19 sorte prikker, men den kan også blive sort med røde prikker eller endog gul eller orange.

Harlekinmariehønen stammer fra Asien og er kommet til Danmark inden for de sidste ti år. Den er ikke almindelig endnu, men der er særlig mange omkring København og i Nordsjælland. Den anses for lidt af et problem, da den ikke alene æder bladlus, men også andre insekter, bl.a. mange andre arter af mariehøns, der anses for nyttedyr.

Emner