9. september 2014

Bækkenet fra en måge

Bestemmelse

Jeg har fundet det på fugleøen Langli i Ho Bugt og jeg undrer mig over, hvilket dyr dette kranium/skelet stammer fra? Spørger David Noer Hansen Årre.

Jeg er ret sikker på, at det må være bækkenet fra en måge, så sikker som jeg kan være uden at have knoglen i hænderne. På dit foto ser vi bækkenet fra rygsiden. De to ”vinger” vender bagud, og den lille knogle, der ser ud til at sidde lidt løst imellem vingerne, er en af halehvirvlerne. I den anden ende, mod venstre på billedet, har ryghvirvlerne siddet.

Lårbenene har siddet på siden af bækkenet cirka to tredjedele fra bækkenets forkant, nogenlunde der hvor der i den ene side er en tynd knoglesplint. Knoglesplinten svarer til skambenet (eller kønsbenet hos fx os mennesker), og der har selvfølgelig også siddet et i den anden side. De to rækker af huller ned gennem midten af bækkenet er dannet af hvirvler (svarende til ryghvirvlerne), der er vokset sammen med hofteknoglerne. Nutidens fugle har nogle ret i lange og stive bækkener med mindst 11 sammenvoksede hvirvler.

Jeg kan ikke sige, hvilken art måge, der er tale om, men jeg ved, at der er mange måger på, hvor der er kolonier af hættemåger, stormmåger, sildemåger og sølvmåger samt nogle få ynglepar af svartbag og undertiden også sorthovedet måge. Jeg vil tro, at bækkenet stammer fra en af de større arter.