31. januar 2014

Stenæbler

Naturfund

Den 9. december 2013 fandt jeg denne forstening ved Holbæk Fjord, Tornehagen. Da jeg bladede i forskellige bøger, fandt jeg i ”Fakta om forsteninger” (fra 1967) en afbildning, der meget ligner. Den er omtalt som en echinosphaerites. Er det almindeligt at finde den slags i Danmark? Spørger Berit Pauly

Du er på rette spor. Du har fundet det, som man populært kalder et stenæble. Stenæbler er de runde forsteninger af cystoider, nogle dyr der levede i havene for mellem 500 og 360 millioner år siden. Cystoider er en undergruppe af pighuder. Pighuderne omfatter mange uddøde former samt søstjerner, søpindsvin, søpølser, slangestjerner og søliljer, som man stadig kan finde i verdenshavene. De pletter, man kan se på forsteningen, stammer fra de mange kalkplader, der har dækket dyrets krop, hos nogle arter helt op til 2000.

Hvis jeg skal være lidt frisk, vil jeg endda gætte på, at dit fossil tilhører slægten Echinosphaerites, som du jo selv er inde på, men for at være helt sikker, må man have fossilet i hånden. Echinosphaerites var særlig talrig i den mellemste del af den geologiske periode, man kalder Ordovicium, og dit fossil er derfor nok omkring 465 millioner år gammelt.

I Danmark kan man finde klipper fra Ordovicium på Bornholm, men i resten af landet er grundfjeldet dækket af yngre jordlag. Alligevel sker det, at man finder stenæbler langs de danske kyster. På en dansk hjemmeside kan man fx se et foto af en stenblok med en masse stenæbler. Den blev fundet på stranden ved Nordenhuse, mellem Kerteminde og Nyborg.

Blokken stammer sikkert fra et sted i Skandinavien eller Baltikum og er en gang i fortiden blevet ført hertil af vand og is, og det er nok samme tur, dit fossil har taget. Man kan bl.a. finde stenæbler i klipper på Øland, som stort set er dannet af kalkklipper fra Ordovicium, men også langt inde i fx Sverige og Estland.