4. oktober 2013

Amning og alkohol - en farlig cocktail

Spørger, Ida, Islands Brygge

Jeg er godt klar over, at man ikke skal drikke alkohol under svangerskabet, men skal man også være afholdende, når man ammer den lille? Man hører en hel del om mådehold, men kommer der virkelig så meget alkohol ud i modermælken. Og hvis der gør, må det vel forsvinde igen med tiden?

Alle ved vel efterhånden, at den gravide ikke skal indtage alkohol, i hvert fald ikke særlig meget, da det kan skade fosteret. Efter fødslen, under amningen, kan alkoholindtag også give problemer, men det er ikke helt de samme som under graviditeten, og man kan heldigvis let afværge følgerne.

Problemet med alkohol er, at stoffet kan skade de levende celler, og alkohol bliver anset for at være et teratogen, dvs. et stof, som kan forårsage misdannelser. Det samme gælder nogle af de stoffer, som alkohol bliver nedbrudt til i kroppen, fx acetaldehyd, som er det stof, der giver tømmermænd dagen efter en tur i byen. 

Skaderne kan blive særlig omfattende i det helt lille foster, hvor organer og væv ikke er færdigdannede. Store mængder alkohol tidligt i graviditeten kan fx føre til store misdannelser og særlige karakteristiske bygningstræk hos barnet. Senere i graviditeten, hvor mange af organerne er dannet, kan alkohols stadig medføre store skader i nervesystemet. Det kan få betydning for barnets udvikling og bl.a. føre til indlæringsproblemer, dårlig hukommelse og problemer med motorikken.

I fostertilstanden er mor og barn nært forbundne gennem moderkage og navlestreng, og mange af de stoffer, der cirkulerer i morens blod, finder let over i fosteret, og det gælder også alkohol og fx acetaldehyd. Det lille foster har ikke den voksne krops organer og væv, leveren er fx ikke særlig aktiv, og der dannes ikke mange af de virksomme enzymer. Derfor kan alkohol og andre stoffer så at sige blive hængende i lang til i fosteret, og der er ikke det mindste, mor kan gøre ved det.

Den lille nyfødte er på mange måder en færdigbygget krop, men den kan stadig være følsom for alkohol. Den lille skal vokse sig stor, cellerne har travlt med at dele sig og modnes, og igen er nervesystemet i særlig fare. Men er uheldet ude, og man uheldigvis har fået en kæp i øret, er det meget nemmere at løse problemet, når baby ligger i ens arme, end når den ligger i maven.

Man kan simpelthen lade være med at amme, hvis man har indtaget alkohol. Mængden af alkohol i modermælken er nogenlunde den samme som i modernes blod, og alkohol forsvinder stille og roligt fra modermælken og med samme hastighed som i blodet.

Har man fået en enkelt genstand, kan man være ret sikker på, at mælken er "clean" efter 2-3 timer (beregningen gælder kvinder på cirka 70 kg). Har man været ude at spise og fået tre genstande, går der cirka 7 timer, før den sidste rest er forsvundet. Hvis man bare sørger for ikke at amme i den tid, er man på den sikre side. Jo mindre kropsvægt, jo længere varer det, inden ens modemælk er renset, vejer man fx bare 50 kg, går der over 8 timer, før man har sagt farvel til tre genstande. Man kan finde hjemmesider, der anbefaler at udpumpe modermælken, lige før man indtager alkohol, men så er vi vist lidt ude på overdrevet.

Hvor farlig er alkohol så for den lille? Det er der delte meninger om, men det ser ud til, at man skal have et højt og stabilt indtag af alkohol, før det for alvor er farligt. Nogle undersøgelser har påvist nedsat vækst hos børn, der ammes af mødre, der indtager alkohol eller relativt ringere motorik sammenlignet med børn af afholdende mødre, men kun når mødrene indtog store mængder alkohol. Andre forskere har vist, at babyer, der har indtaget alkohol med mælken, sov mindre end normalt, græd mere og let blev angste, og der var vel at mærke tale om meget små mængder alkohol. I et helt ekstreme tilfælde har man set spontane blødninger hos babyer, der blev ammet af kvinder med et jævnt, højt alkoholindtag.

Langtidsstudier, hvor man har fulgt børn af mødre med et jævnt alkoholindtag har givet lidt forskellige resultater. I et tilfælde fandt man, at et år gamle børn havde dårligere motoriske evner end normalt, men var på samme mentale niveau som børn af afholdende mødre. Et senere studie af 18 måneder gamle børn fandt ingen forskelle mellem de to grupper af børn.

Alkoholindtag under amning også et problem for moderen selv. Alkohol synes at hæmme produktionen af modermælk, en promille på 0,3 (en lille genstand) gav et fald på næsten 10 procent. Mælkens tilløb under amningen var også hæmmet, kroppen blev af ukendte årsager mindre følsom for hormonet oxytocin, der udløses, når babyen sutter på brystvorten. Men det kommer også an på, hvilken form for drik, man indtager. Pudsigt nok synes øl at stimulere produktionen af hormonet prolaktin, som igen øger produktionen af modermælk. heldigvis synes alkoholfri øl at fungere lige så godt som normale pilsnere.

Nogle undersøgelser er rent ud foruroligende. Man har fx vist, at babyer foretrækker at drikke mælk fra moderen, hvis der var tilsat en smule alkohol. Det er lige tidligt nok at få sig en dårlig vane. Måske man bare skal følge forsigtighedsprincippet. Man ved med sikkerhed, at alkohol kan skade den lille, så kan man helt undgå alkohol i modermælken, er man på den sikre side.