10. februar 2012

Hvorfor får man blister i munden?

Spørger - Leo Holberg, 9 år, København 

Det ved man ikke med sikkerhed, og måske er der i virkeligheden en masse forskellige grunde til, at man kan danne de irriterende og ofte smertefulde blister.

Blister er en slags sår, som kan sidde på tungen, indersiden af kinderne, den bløde del af ganen allerbagest i munde, på læberne og i svælget. De opstår især, hvis den tynde slimhinde, der dækker mundhulens inderside, bliver beskadiget, og der er tale om en slags betændelsesreaktion.

Det ser ud til, at mad og drikke med et højt syreindhold kan fremprovokere dannelsen af blister. Man kan også få blister, hvis man bider sig i kinden eller tungen, eller hvis man slår hul på slimhinden med tandbørsten. Er man stresset er man særlig udsat for at få blister, og patienter med visse former for tarmsygdomme eller allergier, for eksempel mælkeallergi, får oftere blister end raske personer. I nogle tilfælde skyldes blister virus, og det gælder også ved visse former for vitaminmangel.

Som regel er blister relativt små og forsvinder af sig selv i løbet af nogle dage eller uger, men hos nogle er blister et tilbagevendende problem, de kan have flere blister på samme tid, og angreben kan vare i et par måneder. Hvis ens forældre lider af blister, er der en god chance for, at man selv gør det. Mellem 10 og 30 procent af befolkningen oplever fra tid til anden et udbrud, og det ser ud til, at blister er mere almindelige blandt kvinder end blandt mænd. En ret stor andel af de ramte har det i en grad, så blister er en hyppig lidelse.

Der findes ikke nogen mirakelkur mod blister, og som regel er de temmelig harmløse, men hvis man virkelig lider under dem, må man nok gå til sin læge, som så kan afgøre, om de måske kan skyldes en eller anden form for dårligdom. Man kan sandsynligvis - og kun til en vis grad - forebygge angreb med forskellige former for mundskyllevæsker og generelt ved at holde en god mundhygiejne.

Nogle forsøg tyder på, at man skal undgå at bruge tandpasta med stoffet lauretsulfat, som er tilsat mange mærker som en slags opskumningsmiddel, men andre forsøg kan ikke finde nogen effekt at stoffet. Der findes lægemidler, der kan forkorte angrebene, men man kan også bare vente på, at de går i sig selv igen. Og så er der faktisk noget, der tyder på, at rygere er mindre udsat for blister end ikke-rygere, men det skal helst ikke få nogen til at tillægge sig en uheldig vane.