4. januar 2024

Ti-års jubilæum og nyt rekordår for Parkmuseerne

Fremgang

Det går rigtig godt for de seks Parkmuseer midt i København, som nu har eksisteret i 10 år. Besøgstallene er steget støt siden 2019, drevet af spændende udstillinger og museumstilbud. I 2023 blev det til 1,7 millioner besøgende.

SMK
SMK Fridays - events midt i kunsten. Foto: SMK

2023 har været endnu et godt år for Parkmuseerne, hvor salgstallene taler deres tydelige sprog. Arbejdermuseet, Davids Samling, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg, SMK – Statens Museum for Kunst og Statens Naturhistoriske Museum – de seks museer, der udgør Parkmuseerne - er tilbage på besøgstal som før corona-nedlukningerne, og flere af museerne har oven i købet formået at øge antallet af gæster. Med andre ord: Parkmuseerne er på den grønne gren og kan i 2023 fejre ti-års fødselsdag med bravour.

Allerede i 2019 stod Parkmuseerne for næsten 10% af alle solgte museumsbilletter i Danmark, og denne tendens gælder fortsat. Det samlede publikumsantal lander på ca. 1.700.000 besøgende i 2023 mod 1.386.000 besøgende i 2022.

I 2023 har børn og unge udgjort godt en tredjedel af Arbejdermuseets samlede antal besøgende. Foto: Arbejdermuseet

- 2023 har været et rigtig godt år for Parkmuseerne. Vi har et rekordhøjt besøgstal, og det er en kæmpe glæde at mærke den store interesse og at se mennesker fra nær og fjern bruge museerne som mødested og som ramme om nysgerrig fordybelse. Det er også en fornøjelse at se, hvordan salget af Parkmuseernes fællesbillet er rekordhøjt, siger Parkmuseernes formand Peter C. Kjærgaard, som også er direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Stor fremgang
Samarbejdet begyndte i 2012 for at give både turister og københavnere et godt tilbud med en fælles billet til de seks museer, der ligger mellem tre meget smukke grønne områder midt i København: Kongens Have, Østre Anlæg og Botanisk Have. Det initiativ er lykkedes over al forventning, for flere af museerne har de senere år haft en stor fremgang i antallet af besøgende.

- En del af Parkmuseernes succes skyldes, at vi formår at levere store kulturelle oplevelser, og at vores seks museer supplerer hinandens indhold. Gæsterne kan opleve kronjuvelerne, islamisk kunst, meteoritter og sjældne planter, kunst i verdensklasse, kongelig rigdom og stolt arbejderkultur. Publikum har taget rigtig godt imod muligheden for at opleve de seks museer, som vi i dag må sige er blevet Danmarks grønne kulturcentrum, siger Peter C. Kjærgaard.

Rosenborg Slot. Foto: Kongernes Samling

En gruppe, som vokser hastigt, er lokale gæster fra hovedstadsområdet, hvor mange benytter muligheden for at købe den fælles billet til 295 kr. – dvs. ca. 50% rabat på den normale entrépris – som de kan benytte gennem et helt år til ét besøg på hvert af Parkmuseerne. Et par af museerne har desuden vist positive resultater i forhold til at tiltrække børn og unge, som ellers kan være svære at lokke på museum.

Medrivende særudstillinger
Arbejdermuseet har åbnet to nye og interessante særudstillinger i løbet af året, Børnenes Baggård og Kvindeliv.

- I 2023 har børn og unge udgjort godt en tredjedel af Arbejdermuseets samlede antal besøgende. Vi har en årrække arbejdet strategisk med folkeskoler, gymnasier og erhvervsskoler, og vi fokuserer en stor del af vores aktiviteter på en bred gruppe af det yngre museumspublikum. Parkmuseerne har meget at tilbyde børn og unge, og derfor finder stadig flere i den gruppe vej til vores enestående, grønne kulturområde, siger direktør for Arbejdermuseet, Søren Bak-Jensen.

Noget, som Parkmuseerne også har formået, er at stille skarpt på historiske profiler og deres interessante livsbaner i deres særudstillinger. Ud over de faste spektakulære udstillinger på Rosenborg Slot og i Davids Samling har så forskellige navne som Bertha Wegmann, Anker Jørgensen, Henri Matisse og neandertalerne de senere år fundet vej til museernes udstillingslokaler, og publikum har kvitteret med stort fremmøde.

Med 460.000 gæster slår Rosenborg Slot tidligere års besøgsrekorder. Aldrig har slottet haft så mange gæster som i 2023. 

- Årsagen er blandt andet at finde i fokuseret markedsføring og kommunikation, samt introduktion af en række nye aktiviteter målrettet børnefamilier. På Kongernes Samling er vi yderst tilfredse med, at vores mange tiltag har resulteret i det flotte besøgstal, siger museumsdirektør for Kongernes Samling, Thomas C. Thulstrup

I november 2023 trådte renæssancekunstneren Melchior Lorck (1526-1583) ud af glemslen og ind i folks hjerter med SMK’s store særudstilling – den hidtil største – om denne kunstner. Og hans lidt senere ”kollega”, Marie Krøyer (1867-1940), har allerede indfundet sig på Den Hirschsprungske Samling, hvor bl.a. hendes smukke kunsthåndværk kan opleves.

Den Hirschsprungske Samling. Interiør med malerier af J.Th. Lundbye. Fotograf: Ole Akhøj

- Den Hirschsprungske Samling har i 2023 haft et historisk godt år besøgsmæssigt. Gæsterne har i den grad kvitteret for vores udstillingsprogram (Anna Syberg, skagensmalerne og Marie Krøyer), der har formået at føje nye vinkler til den danske kunsthistorie,” siger direktør for Den Hirschsprungske Samling, Gertrud Oelsner.

Med en ny 2023-udstilling om Aber - vores vilde familie, og den årligt tilbagevendende fotoudstilling Wildlife Photographer of the Year, har Statens Naturhistoriske Museum haft fokus på større forståelse for vores egen rolle i naturen på godt og ondt.

Davids Samling har stillet skarpt på museets stifter, højesteretssagfører C.L. David (1878-1960), og hans blik på nyere dansk kunst i den imponerende kunstsamling, som han efterlod eftertiden.

Fra Big Bang til moderne kunst
Med andre ord er der unikke oplevelser at hente på hvert enkelt Parkmuseum, hvilket gør museerne til et stærkt brand. De seks museer byder på en stor variation af oplevelser inden for kunst, historie og natur og spænder over så forskellige tidsperioder som the Big Bang til guldalderen og moderne kunst.

Det kulturelle samarbejde på tværs af så forskellige emner som natur, kunst og historie er derfor en strategisk fordel for Parkmuseerne, som både er et attraktivt tilbud for den kulturinteresserede turist, men også for den lokale museumsgænger, som er bredt kulturelt interesseret og kan bruge billetten gennem et helt år.

"Vi har et rekordhøjt besøgstal, og det er en kæmpe glæde at mærke den store interesse og at se mennesker fra nær og fjern bruge museerne som mødested og som ramme om nysgerrig fordybelse", siger Parkmuseernes formand Peter C. Kjærgaard, som også er direktør for Statens Naturhistoriske Museum. Foto Frederik Wolff, Statens Naturhistoriske Museum

Fakta

  • Parkmuseerne består af Arbejdermuseet, Davids Samling, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg, SMK - Statens Museum for Kunst og Statens Naturhistoriske Museum
  • Det grønne Parkmuseumskvarter byder også på de tre skønne parker Kongens Have, Østre Anlæg og Botanisk Have, hvor museumsoplevelsen kan forlænges helt ud i det grønne, og gæsterne kan komme tæt på naturen og parkernes mange skulpturer.
  • Parkmuseernes fællesbillet til de seks museer koster 295 kr.
Davids Samling. Foto Pernille Klemp

Emner