24. marts 2014

Sidste vilde Sumatranæsehorn i hele Malaysia reddet

På Borneo i den Malaysiske stat Sabah, har en lokal NGO, Borneo Rhino Allicance, WWF-Malaysia og Sabah Wildlife Department for en uge siden fanget et hun Sumatranæsehorn dybt inde i regnskoven i den centrale del af staten.

Det sidste vilde næsehorn i Malaysia, navngivet Iman, er indfanget til avlsprogram. Foto: Sabah Wildlife Department

Ph.d.-studerende Rasmus Havmøller fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima forsker i dag i leoparders levevis og fødekilder, men har arbejdet med Sumatranæsehorn i Malaysia og Indonesien siden 2010 som del af sine studier på Københavns Universitet. I 2013 blev han inviteret med i IUCN's specialistgruppe for asiatisk næsehorn, som det yngste og eneste danske medlem. I den kapacitet deltog han i arbejdet på Borneo.

- Vi har kendt til dette Sumatranæsehorn siden 2010 og forsøgt at fange det siden oktober 2012. Så vidt vi ved, er hun det sidste vilde Sumatranæsehorn i hele Malaysia, så det er af altafgørende betydning, at hun bliver en del af avlsprogrammet, og der nu bliver lavet nogle konkrete udvekslings- og samarbejdsaftaler, hvis arten på længere sigt skal have en chance for at overleve, fortæller Rasmus Havmøller.

Rasmus Havmøller fortæller yderligere, at der nu kun er tre steder i hvert hjørne af Sumatra, hvor der er tegn på, at Sumatranæsehorn fortsat formerer sig. Hvor mange der er, og om populationen vokser eller er stagneret vides dog ikke, og det frygtes, at der nu kun er omkring 100 voksne individer tilbage i naturen.

Der er kun 10 Sumatranæsehorn i fangeskab; tre på Malaysisk Borneo, to i USA og fem på Sumatra.

Læs hele pressemeddelelsen fra Sabah Wildlife Department

Kontakt

Rasmus Havmøller, Ph.d.-studerende ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet
Mobil:22410431
Email: rasmushav@gmail.com