4. februar 2013

Se ulve-skelettet i vinterferien

Fra den 9. februar på Zoologisk Museum

IND TIL BENET

Var det en ulv eller blot en forvokset hund, der blev fundet død i Nationalpark Thy? Hele Danmark fulgte med i spænding, da dyret skulle DNA-testes. Og ja, den var god nok. For første gang siden 1813 er der dokumenteret tilstedeværelsen af en ulv inden for Danmarks grænser. Lige nu befinder ulven sig i dissektionen på Zoologisk Museum, hvor den skeletteres og konserveres. Fra vinterferien kan ulve-skelettet opleves på Zoologisk Museum.

Ulv fotograferet i Finland. Foto: Mogens Trolle.
Klik på foto for at se det i stort format.

Den danske ulv, en han på ca. 3 ½ år, viste sig at stamme fra en ulveflok i Østtyskland. Obduktionen kunne desuden afsløre, at dødsårsagen var en tumor i brysthulen.

- Vi har nu for første gang i 199 år ulv i Danmark. Og vi har et meget håndfast bevis på dens tilstedeværelse. Vi har gjort skelettet pænt i stand og monteret det, og derfor kan alle nu med egne øjne se, at det var virkelig var en ulv. Det er spændende for både videnskaben og for helt almindelige mennesker. Og det bliver fantastisk spændende at følge, hvad der sker i fremtiden på dette område, siger Hanne Strager, udstillingschef på Statens Naturhistoriske Museum.

Ulvens endestation

Knogler fra ulven klar til at blive samlet til et skelet og sat på stativ. Foto: Abdi Hedayat.
Klik på foto for at se det i stort format.

Når ulve-skelettet har været udstillet, vil det blive opbevaret i magasinerne på Zoologisk Museum, der er en del af Statens Naturhistoriske Museum. Som nationalt hovedmuseum har Statens Naturhistoriske Museum ansvaret for at bevare skelettet for eftertiden til gavn for formidling og forskning på området.

Det er muligt, at ulvens skelet skal udlånes til udstilling i Vestjylland, men detaljerne er endnu ikke faldet på plads.