28. december 2011

Yngre forsker-pris til DNA-veteran

Professor Eske WillerslevDen 40-årige professor ved Center for GeoGenetik Eske Willerslev får personlig hæderspris fra Lundbeckfonden.

Eske Willerslev er internationalt anerkendt i den videnskabelige verden, hvor han har introduceret nye videnskabelige begreber som "Dirt DNA" og "Ice Core Genetics". Og han er velkendt i de danske medier, hvor hans historier om Sitting Bulls DNA, aboriginske hårtotter og fossil afføring har fundet vej til utallige medier.

Selvom professor Eske Willerslev er en veteran inden for såvel DNA-forskning som formidling af den, så falder han stadig ind under kategorien talent. Derfor har han netop modtaget Lundbeckfondens pris for Yngre Forskere på 40 år eller under.

Med mere en 100 peer reviewed publikationer - heriblandt 18 i Nature og Science og mere end 2900 citationer, er han blandt de mest citerede forskere indenfor hans forskningsfelt. Eske Willerslev er således international kendt for sit banebrydende arbejde med fossilt DNA.

Eske Willerslev bringer via sin forskning ikke kun ny viden til veje. Og han formår ikke blot at formidle sin viden til omverden. Det unikke ved Eske Willerslevs virke er, at hans forskning og formidling er uadskillelige. Med helt basale greb, som fx en tot hår, formår han at fortælle historier om sin forskning via sin formidling.

Via denne dialog med omverdenen bringer Eske Willerslev nyt liv og nye veje for sin forskning og har dermed skabt et solidt grundlag ikke blot for sin egen forskningsgruppe, men for hele sit forskningsfelt.

Alt dette og meget mere har Eske Willerslev opnået og bidraget med i en alder af kun 40 år. Så selvom mange vil pege på, at Eskes status er langt forbi talentets, har Lundbeckfonden valgt at belønne Eske Willerslev for hans fremragende forskning med en personlig hæderspris på 300.000 kr.

Kontakt: Professor Eske Willerslev, Center for GeoGenetik, Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7, 1350 København K, tlf.: 35321309 / 28751309, ewillerslev@snm.ku.dk

Om Lundbeckfonden

Lundbeckfonden er en erhvervsdrivende fond med betydelige aktieposter i datterselskaberne H. Lundbeck, ALK-Abelló og Falck. Derudover forvalter fonden investeringsaktiver for ca. DKK 10 mia. Afkastet af fondens formue anvendes til støtte af forskning indenfor sundheds- og naturvidenskab. Fonden havde i 2010 et overskud efter skat på ca. DKK 3 mia. og uddelte ca. 400 mio. kr. til forskningsformål.