11. juni 2008

Blå iris fra Saltholm blomstrer netop nu i Botanisk have

Iris spuria ssp. spuria
Iris spuria ssp. spuria kaldes på dansk blå iris. Den sprang ud 8. juni.  Planten bliver 30-80 cm høj. Blomsterne er meget elegante med sart blåviolette blosterblade med mørkere årer og gule tegninger. Her i Danmark kendes den kun fra strandenge på Saltholm og Vestamager og på grund af dens meget lille udbredelsesområde, er planten fredet. Det er især i den nordlige ende af Saltholm, man finder blå iris. Den vokser på områder, der netop ikke nås af højvande. Blå iris er en af de planter, mange har hørt om, men færre har set, undtagen på frimærker! Blå iris var motiv på et af de frimærker, som blev udgivet i 1974 i anledning af Botanisk Haves 100 års jubilæum.  Nu er chancen her for at se den smukke plante i Botanisk Haves staudekvarter.

Den lille population af blå iris på Saltholm og Vestamager er meget isoleret. Den nærmeste lokalitet for planten er sydøst Europa ved en saltholdig sø, Neusiedler See, nær grænsen mellem Østrig og Ungarn, men der er nært beslægtede former i Sydengland, Spanien og Frankrig.

Iris orientalis
Iris orientalis er en usædvanlig smuk, rank og stiv plante, der bliver meget høj, 90 cm. Blomsterne sprang ud 9. juni, så det er en af de senest blomstrende iris arter. Blomsterne er meget store (10 cm i diam.), de har hvide blosterblade med gul nervation og sidder 2-3 sammen. Plantens naturlige udbredelse er nordøst Grækenland og vestlige Tyrkiet.

 

Iris delavayi
Iris delavayi
sprang ud 8. juni. Det er en rank plante, op til 80-90 cm høj. Blosterbladene er lys blåviolet med blå nervation, 7-9 cm i diam., de sidder 2 sammen. Plantens naturlige udbredelsesområde er vestlige Kina.